Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Pepek námořník se nemýlil: Špenát posiluje svaly!

Je to pověra, není to pověra? Špenát má konečně jasno!

Tvrzení slavného animovaného siláka, že vyhraje každou rvačku díky špenátu, je z vědeckého hlediska správné. Odborníci zjistili, že miska této zeleniny denně zlepšuje funkci svalů.

Není to železem
Zázračné účinky plechovky špenátu, která vždy vytáhla kresleného Pepka z každého maléru, se původně přičítaly železu. Tajemství ale spočívá v nitrátech hojně obsažených v zelených listech. Ty způsobují, že činnost mitochondrií – tzv. buněčných „strojoven“ – je efektivnější.

Konzumace 300 gramů špenátu denně sníží množství kyslíku potřebného pro činnost svalů při tělesné námaze o pět procent. Účinek se dostavuje už po pouhých třech dnech.

„Funguje jako aditivum v palivu do auta – motor běží hladčeji a účinněji,“ řekl vedoucí studie Eddie Weitzberg ze švédského institutu Karolinska.

Zázračné nitráty
Jeho tým podával účastníkům studie nitrátové potravinové doplňky, jejichž množství odpovídalo talíři špenátu denně. Testované osoby přitom šlapaly na rotopedu a lékaři sledovali jejich metabolismus.

Vyšlo najevo, že nitráty zvýšily tvorbu energie o tři až pět procent. Přitom se jedná o látky, kterým se zatím nepřipisovala žádná nutriční hodnota.

„Všichni vědí o pozitivních účincích ovoce a zeleniny na kardiovaskulární systém, ale aktivní látky v potravinách ještě nejsou dostatečně probádány,“ tvrdí Weitzberg a dodává: „Nitráty mají výrazný účinek. Pepek měl pravdu.“

Co všechno umí?
Weitzberg s kolegy už nedávno dokázal, že nitráty ve stravě zvyšují v organismu obsah oxidu dusnatého, důležité molekuly rozšiřující cévy, snižující krevní tlak a zlepšující cirkulaci krve. Nitráty podle všeho snižují ztrátu energie, kterou tvoří mitochondrie při tělesné námaze. Svaly tak mohou pracovat účinněji.

Výsledky studie byly zveřejněny v odborném časopise Cell Metabolism.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 13