Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Kamerka odhalila tajemství mayské hrobky

Archeologové nahlédli do nitra hrobky, která skrývala svá tajemství téměř jeden a půl tisíce let.

Mayské archeologické naleziště Palenque, nalézající se v blízkosti řeky Usumacinta v mexickém státě Chiapas, se stalo dějištěm důležitého vědeckého objevu. Archeologové pomocí drobné kamery prozkoumali nedotčenou hrobku, jejíž stěny pokrývají zachovalé červené fresky.

magazin.cz

Nalezli zde rovněž různé keramické předměty a kusy pohřebních rubášů, vykládaných nefrity a perletí. Záběry taktéž odhalily řadu devíti černých postav vymalovaných na jasném krvavě rudém pozadí.

magazin.cz

Významné mayské naleziště
Podle tamního Národního institutu antropologie a historie archeologové vědí o hrobce již od roku 1999, avšak není do ní možné přímo vstoupit, neboť pyramida stojící nad ní je nestabilní a průchod do hrobky by mohl narušit její zdivo. Podlaha se zdá být pokrytá sutí a z pořízených záběrů není dostatečně zřejmé, zda hrobka obsahuje nějaké ostatky.

magazin.cz

Komnata byla nalezena ve značně poškozeném pyramidovém komplexu známém jako Jižní akropole, která leží na džunglí zarostlém místě nedaleko Chrámu nápisů, kde byl už v padesátých letech minulého století objeven sarkofág mayského vládce Pakala. Sarkofág je uzavřen víkem pokrytým velmi významným tzv. reliéfem z Palenque. Na záběrech z nově odhalené hrobky ovšem podobný sarkofág zachycen nebyl.

Kostěné ostatky leží pravděpodobně přímo na kamenné podlaze a podle archeoložky Marthy Cuevasové takový objev vnáší světlo do období raných mayských vládců. Blízkost hrobky k ostatním pohřebištím ukazuje na skutečnost, že komnata může být součástí velkého pohřebního komplexu. „Všechno tohle nás vede k přesvědčení, že Jižní akropole byla během raného období využívána jako královská nekropole,“ dodává Cuevasová.

magazin.cz

Král, nebo královna?
Podlaha hrobky má rozlohu zhruba pět metrů čtverečných a je uzavřená nízkým stropem z překrývajících se kamenů podle mayského vzoru. Jaký vládce byl do hrobky uložen, je zatím předmětem spekulací. Někteří experti tvrdí, že zhotovení komnaty je datováno mezi roky 431 až 550 našeho letopočtu a mohla by tudíž obsahovat ostatky K’uk’ Bahlam I, prvního vládce městského státu Palenque.

magazin.cz

Naproti tomu David Stuart, specialista na mayskou epigrafii z Texaské univerzity v Austinu, tvrdí, že některé známky na pořízených snímcích svědčí o tom, že hrobka je „místem posledního odpočinku známé ženské panovnice z Palenque, jejíž jméno zní Ix Yohl Ik’nal. Dokazují to některá data a identity postav předků vyobrazených na zdích. O této vládkyni se koneckonců zmiňují i další historické texty nalezené v okolním nalezišti.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!