Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Google všude, kam se člověk podívá

Internetový gigant Google bere útokem přímo naše hlavy. Chystá speciální brýle, s nimiž bude možné surfovat, emailovat i telefonovat.

Schyluje se k době, kdy nebudete muset mobil schovávat do pouzder, nosit po kapsách a složitě ho lovit bůh ví odkud, jakmile začne vyzvánět. Google chce tohle všechno vyřešit pomocí futuristických brýlí, jež vám všechny vymoženosti smartphonů naservíruje přímo před oči.

 

Futuristické sluneční brýle

Na první pohled obyčejné sluneční brýle ve skutečnosti nabízejí miniaturní displej namísto jednoho skla. Použitá technologie pak umožňuje surfovat po internetu či pracovat s textovkami a emaily bez hnutí prstem. Ovládací prvky na obrazovce řídíte jednoduše pohybem hlavy a ani volání by neměl být problém díky zabudovanému mikrofonu a sluchátkům.

 

magazin.cz

 

Aparát bude ve vypnutém stavu zastupovat klasické sluneční brýle, displej se aktivuje až trhnutím hlavou. Činnost brýlí zajišťuje standardní operační systém Android, podobně jako v řadě jiných smartphonů a tabletů. Na internet se bude možné připojit v sítích 3G i v sítích nové generace 4G. Podle dohadů by se zařízení, které se snaží o revoluci na trhu smartphonů, mělo prodávat ještě do konce letošního roku za cenu v přepočtu kolem 11 tisíc korun, tedy levněji než iPhone.

 

V brýlích by měl být zabudován i GPS modul, pohybové senzory a kamera. To všechno zajistí snadnou orientaci v neznámém prostředí, kdy se stačí podívat na nějakou budovu, nebo ceduli a mapový systém vám poradí, na jaký objekt se právě díváte a kudy se vydat dál. Spekuluje se rovněž o rozpoznávání tváří přátel.

 

magazin.cz

 

Zásah do soukromí

Tyto funkce vypadají velmi zajímavě do chvíle, kdy si uvědomíte, kolik dalších informací o své osobě Googlu svěřujete. Megakorporaci už zdá se nestačí kontrola nad vaší emailovou komunikací, fotkami a dalšími informacemi, jež na sebe prozradíte v sociální síti Google+. S brýlemi bude „velký bratr“ vědět také kde se zrovna pohybujete, na co se díváte a s kým hovoříte.

 

O využití těchto dat k lepší cílené reklamě se už hovoří a k jakým dalším účelům by se dala nasbíraná data využít, můžeme jenom spekulovat. Přínos takových technologií, tak zůstává přinejmenším sporný. Opravdu byste chtěli, aby Google sledoval každý váš krok?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1