Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Oční implantát může lidem navrátit zrak

Britští lékaři úspěšně implantovali na oční sítnici nevidomého pacienta mikročip, který částečně nahradí fungování očních buněk.

Oční implantáty by v budoucnu mohly vysvobodit z temnoty spoustu nevidomých. První pokusy o umělý zrak postupují úspěšně, a ačkoliv se zatím pacientům podařilo vrátit pouze cit na světlo a rozlišování kontur, je to více než slibný začátek.

 

Záblesk světla

I tak to byl pro nevidomého Chrise Jamese nádherný okamžik. Jakmile doktor tři týdny po operaci aktivoval čip na sítnici, nastala pro Jamese po dekádě slepoty náhlá exploze ostrého světla, jako když se rozsvítí blesk na fotoaparátu. Samotná operace, během níž lékaři umístili na oční sítnici mikročip, trvala deset hodin. „Byl to magický moment,“ tvrdí s nadšením čtyřiapadesátiletý James. „Nevěděl jsem, co mám čekat, a dostavil se přímý záblesk do oka. Hned jsem věděl, že můj optický nerv stále funguje.“

 

magazin.cz

 

Tento druh očního implantátu prozatím dokáže pomoci lidem s genetickou vadou sítnice. Ta způsobuje, že podle míry postižení lidem vypovídají funkci některé tyčinky, neboli zrakové buňky na okraji sítnice, což s sebou nese zhoršení vidění za šera. Později jsou onemocněním zasaženy i čípky ve středu sítnice, což může postupem času vést až k oslepnutí. No a právě obnovení funkce zrakových buněk se dosahuje implantováním mikročipu přímo na sítnici oka.

 

Tenký čip

Samotný mikročip je tenounký jako lepicí páska a na ploše tři krát tři milimetry obsahuje 1500 světlocitlivých senzorů. Čip se připevní na zadní stranu sítnice, kde nasbírané světlo ze senzorů přeměňuje na elektrické impulzy stimulující zrakové buňky, které následně vysílají signály pomocí optického nervu až do mozku. Napájení čipu zajišťuje jemný kabel, jenž se propojí s cívkou umístěnou pod kůží za uchem. Tam se také magneticky přikládá napájecí baterie.

 

magazin.cz

 

Pacientům se po implantaci čipu navrací zrak pomalu s tím, jak se mozek naučí zpracovávat nové, značně omezené zrakové vjemy. „Chvíli to mému mozku trvalo, než dokázal rozpoznat, co stojí přede mnou,“ sděluje své zážitky James. „Nakonec jsem byl schopen rozeznat linie a obrysy předmětů před mnou.“ Podle odborníků z Oxfordu, kde se experiment uskutečnil, předčily výsledky očekávání a se zdokonalováním technologie můžeme v blízké době očekávat i pokročilejší restaurování zrakových vjemů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!