Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.wpxi.com

Vězení, kde se jezdí na kole

Pobyt v „chládku“, jak se vězení říká, může mít různé podoby. V nápravném zařízení Santa Rita de Sapucaí má zásadně sportovní charakter.

Chovanci vytvářejí náhradní zdroj energie

Brazilská věznice Santa Rita de Sapucai se od těch ostatních trochu liší. Zdejší soudce José Henrique Mallmann přišel na geniální nápad: dal do věznice přivézt čtyři kola, napojená na baterie. Sportování na bicyklech mělo vytvářet alternativní zdroj energie, jež měl být použit pro noční pouliční osvětlení. Město by tak ušetřilo stovky dolarů měsíčně.

 

magazin.cz

 

Za každých 16 hodin nižší trest

Přemluvit vězně, aby trávili dny v pedálech, nebylo těžké. Kriminálníci měli ke sportování (kromě zdravotních a psychických důvodů) i jinou motivaci. Soudce jim oznámil, že za každých šestnáct hodin ježdění jim bude odpuštěn den vazby. Tato možnost měla u chovanců ústavu velký ohlas. Většina z nich využila osmihodinový denní limit na kole, přičemž si sportování zpříjemnila koukáním na televizi.

 

Poptávka převyšuje nabídku

Vězeňský řád, který upravuje pravidla jízdy na kole, mluví jasně: denně se na čtyřech bicyklech smí vystřídat osm vězňů. To bohužel na všechny chovance nestačí, takže vedení uvažuje o koupi dalších kol. Ronaldo da Silva, který „odpykává“ svůj pětiletý trest za přepadení, si jízdu na kole nemůže vynachválit – jednak si snížil svůj trest o dvacet dní a navíc se mu podařilo zhubnout pět kilo.

 

magazin.cz

 

Četbou blíže ke svobodě

Jak je vidět, brazilská vězení se svým obyvatelům věnují a snaží se čas za mřížemi rozumně využít. Mnohé z nich provozují program vzdělávání, podobný středoškolskému učivu. Vězňové tak píší různé eseje, nebo si vedou čtenářské deníky přečtených knih. Seznam četby předkládají soudci, který jim v rámci programu „Četbou k nápravě“, může odečíst za každou „přelouskanou“ knihu až čtyři dny z vyměřeného trestu.

 

Projekt, který pomáhá duši

Tyto netradiční vzdělávací či sportovní programy mají u brazilských vězňů obrovský úspěch. Nejen, že jim to pomůže ve vězení „zabít čas“, ale zároveň je to šance, jak se něco naučit a získat možnost dostat se dříve na svobodu. „Myslím, že tento projekt je naprosto skvělý nápad. Vězni mohou být obecně prospěšní. Tato věc jim určitě zvedá sebevědomí,“ uzavírá Silva.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!