Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

„Rozbalovací“ městský elektromobil

S parkováním v natřískaném velkoměstě už nebude problém – ekologické autíčko se dokáže sbalit do malé parkovací polohy.

Vyrazit autem do centra velkoměsta je často velký nervák. A to nejenom kvůli zdrcujícímu provozu a všudypřítomným bezohledným taxikářům a sebevražedným cyklistům. Najít zde místo pro zaparkování je totiž občas snem z říše fantazie. Alespoň s tímto problémem by mohl pomoci skládací elektromobil Hiriko, který se snadno napasuje do lecjaké škvírky.

magazin.cz

 

Pojízdná skládačka

Vědecké týmy z Massachusettského technologického institutu a španělské regionální baskické agentury Denokinn společnými silami vytvořili ekologické městské vozítko Hiriko. Ačkoliv zatím nejde sbalit do rozměrů nákupní tašky, jedná se o velmi kompaktní elektromobil, který lze zaparkovat na malém prostoru. A pokud potřebujete Hiriko nechat na ještě menším místě, můžete jej složit do parkovací polohy.

magazin.cz

 

Parkovací poloha zvedne kabinu do vzpřímenější pozice a přisune k sobě obě nápravy kol. Délka vozidla se tak zkrátí zhruba o třetinu. Hiriko je dvoumístné vozidlo, které na jedno nabití baterie urazí vzdálenost zhruba sto dvacet kilometrů. Navíc může otáčet všechna kola, takže se otočí čelem vzad na místě. Parkování podél chodníku by tak mělo být hračkou.

magazin.cz

 

Ekologická mobilita

Samy tvůrci představili svůj prototyp jako možné řešení nové městské mobility. Podle nich se jedná o nový způsob naplnění vztahu mezi městem, obyvateli a jejich vozidly, který by měl být mnohem snazší, přístupnější, technologicky pokročilý a stoprocentně ekologický. První prototyp už vyrazil na testovací jízdy po evropských městech, přičemž do běžného prodeje by se mělo Hiriko dostat v příštím roce za cenu kolem dvanácti tisíc eur.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!