Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Chytré fotoaparáty s operačním systémem

Nová generace kompaktů má velký dotykový displej, přístup k internetu a mobilní operační systém.

Nově představené kompaktní fotoaparáty Nikonu a Samsungu ukazují směr, jakým by se mohla rozvíjet oblast těchto stylových zařízení. Fotoaparáty dostaly do vínku velký dotykový displej a především mobilní operační systém Android, díky němuž je možné fotky snadno a rychle upravovat a zveřejňovat třeba na sociálních sítích.

 

Samsung Galaxy Camera

Nový chytrý fotoaparát Galaxy Camera představil Samsung před několika dny na berlínském veletrhu IFA 2012. Přístroj na první pohled zaujme svým obřím dotykovým displejem s úhlopříčkou 4,8 palce, tedy stejně velkým jako v případě mobilní vlajkové lodě Samsungu Galaxy S III. Přístroj se tak stává jakýmsi hybridem mezi fotoaparátem a mobilem či spíše malým tabletem.

magazin.cz

 

Volat v mobilní síti sice s Galaxy Camera nemůžete, avšak díky implementovanému modulu pro 3G a 4G sítě a operačnímu systému Android 4.1 Jelly Bean se snadno připojíte k internetu a můžete využívat veškeré aplikace z Google Play. Takže nakonec si můžete zavolat s připojenými sluchátky a mikrofonem přes Skype. Aplikace ale spíš využijete pro snadné a rychlé editování fotografií a případně jejich sdílení na sociálních sítích.

magazin.cz

 

Galaxy Camera by měl být především fotoaparát a v tomto směru nabízí v oblasti kompaktů celkem slušné parametry. Objektiv má solidní 21 násobný zoom začínající na širokém ohnisku v přepočtu 23 mm se světelností F2,8 a končící ohniskovou vzdáleností 480 mm se světelností F5,6. CMOS snímač o velikosti 1/2,3“ má rozlišení 16,3 Mpx s citlivostí ISO nastavitelnou v rozmezí 100–3200. Jako úložný prostor slouží 8 GB interní paměti a slot pro micro SD paměťovou kartu.

magazin.cz

 

Nikon S800c

O několik dní dříve představila svůj chytrý fotoaparát rovněž společnost Nikon. Modle S800c se může pochlubit o něco menším dotykovým displejem s úhlopříčkou 3,5 palce. Zařízení obsluhuje operační systém Android 2.3 Gingerbread a přístup k internetu je možný pouze přes wi-fi. Podobně jako u Samsungu je tak možné editovat fotky a sdílet je rychle na internetu.

magazin.cz

 

Fotoaparát dostal do vínku objektiv Nikkor s desetinásobným optickým zoomem v rozsahu přepočtených ohnisek 25–250 mm a světelností F3,2–5,8. Obraz zaznamenává CMOS snímač o velikosti 1/2,3“ s rozlišením 16 Mpix. Prodávat by se měl ve čtyřech barevných provedeních od konce léta za doporučenou cenu 9490 korun.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!