Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Sporťák s rychlostí namydleného blesku

Supersport Hennessey Venom GT dokázal překonat rekord ve zrychlení a z nuly na 300 km/h se řítil za 13,63 sekund.

Texaská firma Hennessey Performance otestovala svůj nejvýkonnější sportovní automobil Hennessey Venom GT, který na houstonské letištní dráze dokázal překonat rekord ve zrychlení. Pod kapotou Venomu GT burácí sedmilitrový V8 motor, který podle tvůrců dokáže vyvinout sílu brilantních 1244 koňských sil. Při testu zrychlil z nuly na 300 km/h za rekordních 13,63 sekund.

magazin.cz

 

Pro srovnání třeba takový běžný dieslový Ford Fiesta dokáže za stejnou dobu zrychlit pouze na 100 km/h. Podle záznamu z Guinnessovy knihy rekordů zatím vítězil supersport Koenigsegg Agera R s časem 14,53 sekund. Venom GT tak dokázal svého soupeře trumfnout téměř o celou vteřinu.

magazin.cz

 

Další rekordy v ohrožení

Sestavení Hennessey Venom GT vyšlo v přepočtu na nějakých 27 miliónů korun, ale podle všeho to stálo za to a nová superkára má našlápnuto k překonání ještě dalších rekordů. Z nuly na 320 km/h se dokázal dostat za 14,51 sekund, což je o 7,7 vteřin rychlejší čas, než u oblíbeného vozu Bugatti Veyron Super Sport. Při testu Venom GT pilotoval jezdec John Kiewicz, který po jedné ujeté míli dosáhl na zatím maximální rychlost 330 km/h.

magazin.cz

 

A právě zvýšení maximální rychlosti se stane dalším úkolem konstruktérského týmu. Šéf firmy John Hennessey se totiž vyjádřil v tom smyslu, že další metou pro Venom GT je překonání rychlostního rekordu, který drží Bugatti Veyron s hodnotou 431 km/h. Pro dosažení takové rychlosti bude ovšem muset firma najít vhodnější místo k testování, jako je třeba známý testovací polygon Ehra-Lessien skupiny Volkswagen v Německu, kde testuje své vozy právě Bugatti.

magazin.cz

 

„Jsem nesmírně hrdý na všechny členy našeho týmu, který dokázal pokořit světový rekord,“ dodává John Hennessey. „Byla to velká chvíle, ale byl to jen začátek a my máme v plánu pokořit další rychlostní rekordy. Nyní v rámci příprav hledáme vhodnou dráhu pro testování. Na správném hladkém povrchu by Venom GT měl být schopen dosáhnout maximální rychlosti více než 434 km/h.“

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!