Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

„Nezničitelný“ mobil s ohebným displejem

Samsung představil prototyp smartphonu s ohebným displejem zataveným v odolném plastu.

O příští generaci chytrých mobilních telefonů s ohebnými displeji se spekuluje už nějaký ten čas a právě korejský elektronický gigant měl být výrobě takového zařízení nejblíže. To se potvrdilo i na letošním veletrhu CES, kde Samsung mimo jiné představil prototyp mobilního telefonu s tenkým displejem, který lze smotat do ruličky. Na prototypu běžel operační systém Windows Phone.

magazin.cz

 

Flexibilní mobil

Novou hračku představil na stánku Samsungu ředitel kalifornské laboratoře pro vývoj displejů Brian Berkley. Prototyp se skládal z pevné části nemálo větší než krabička od sirek, v jejíchž útrobách se skrývala veškerá elektronika, a z ní vystupujícího barevného displeje s tloušťkou silnějšího papíru. Ačkoliv displej není možné přehnout napůl jako papír, lze jej snadno ohýbat podél delší strany a smotat jej třeba do ruličky.

magazin.cz

 

Displej využívá moderní OLED technologie, která aplikuje organické elektroluminiscenční diody. K zobrazení čistého barevného obrazu stačí u tohoto typu displeje pouze tenká vrstva speciální organické látky, tudíž se zobrazovače využívají právě v mobilních technologiích. U většiny mobilů překrývá sám o sobě flexibilní OLED displej pevná ochranná skleněná vrstva. Samsung nyní dokázal displej zapouzdřit do ohebného plastu, a tak mohla vzniknout flexibilní obrazovka.

 

Všestranné využití

Při ukázkách využití technologie ohebných displejů mohli diváci vidět například zařízení velikosti mobilu, které se otevírá jako kniha a uvnitř se skrývá dvojnásobně veliký displej. Zajímavý je i koncept telefonu s pevným hlavním displejem na krajích ohnutým přes hrany, takže je možné zobrazit různé zmeškané události, nebo zprávy i se zakrytým předním panelem.

magazin.cz

 

Samsung se snaží ohebnou technologii protlačit i do ostatních elektronických zařízení a rovnou představil 55 palcovou OLED televizi s mírně zaoblenou obrazovkou. Prohnutí má diváka více vtáhnout do dění na obrazovce, což lze ocenit třeba u záběrů přírody, nebo i při hraní videoher. Podobně prohnutou televizi předvedla na svém stánku rovněž firma LG.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1