Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Unikátní náramek pro pohybové ovládání

Univerzální náramkový pohybový ovladač nepotřebuje žádné kamery nebo snímací zařízení, přitom s ním můžete ovládat takřka každou funkci.

Sledujete-li člověka s nenápadným náramkovým pohybovým ovladačem jak bezprostředně řídí dálkově ovládaného robota nebo gestikulací rukou promptně mění obrazy na prezentačním plátně, napadne vás, jestli náhodou nezná tajemství vesmírné síly, jako nějaký rytíř Jedi. Nic takového. To jen náramek Myo dokáže přesně komunikovat s digitálním zařízením a přenášet povely, aniž by potřeboval jakékoliv kamery, nebo jiné prostředníky.

magazin.cz

 

Sledování svalů

Jak tedy takový „Jedi náramek“ funguje? Na první pohled je to prosté. Náramek si pevně nasadíte na předloktí, kde jeho citlivé senzory monitorují pohyb přímo vašich svalů, elektrickou aktivitu produkovanou nervovými vlákny stejně jako pohyby celé paže. Zařízení pak následně vyhodnocuje jednotlivé i drobné gestikulace a předává je počítači, telefonu či tabletu jako ovládací povel.

magazin.cz

 

Náramek Myo kanadské firmy Thalmic Labs je tak citlivý, že dokáže rozeznat pohyby jednotlivých prstů, nebo jejich specifickou kombinaci, spojování, křížení či lusknutí. Ovládací software umožňuje každému gestu přiřadit specifický povel pro ovládání, a proto není problém jednou rukou listovat mezi stránkami prezentace, zvětšovat a upravovat fotky, přehrávat či editovat video, ovládat střelbu a změnu zbraně v akčních hrách, nebo všechny podobné digitální úkony, jaké vás jen napadnou.

magazin.cz

 

Pro běžné aplikace

Myo komunikuje s digitálním zařízením prostřednictvím rozhraní Bluetooth 4.0 a je napájen zabudovaným akumulátorem. Podporovány jsou operační systémy Windows a Mac OS a pro vývojáře by neměl být problém doplnit pohybové ovládání pro Myo i do aplikací pro Android a iOS.

Aby nedošlo k náhodné a nechtěné aktivaci ovladače, může si uživatel pro zapínání nadefinovat jakékoliv neobvyklé gesto, jež jen tak bezděčně nepoužívá. Zajímavá by mohla být i rychlost odezvy počítače na jednotlivé pokyny, která by v některých případech mohla být i rychlejší, než gesto samotné, neboť snímané svaly na předloktí se napínají o zlomky sekund dříve, než skutečně dojde k pokrčení prstů.

magazin.cz

 

Náramek Myo se začne prodávat na konci letošního roku a již nyní si jej můžete předobjednat na stránkách výrobce (getmyo.com) za 149 dolarů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!