Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Prostorové malby originální 3D tužkou

Není to obyčejná tužka. Je to 3D tisknoucí pero, které držíte v ruce a kreslíte s ním obrazce v prostoru.

Některé umělce a lidi s kreativním duchem jistě už někdy napadlo, jaké by to bylo, mít možnost při kreslení zvednout ruku s tužkou nad papír a začít kreslit obrazce v prostoru. No a právě přesně takovou touhu dokáže naplnit 3D tužka 3Doodler, která se chová podobně jako 3D tiskárna.

magazin.cz

 

Pro lidi s fantazií

Na rozdíl od nákladných a v konečném tisku velmi přesných zařízení, má tužka 3Doodler nabídnout levný a svobodný nástroj k tvorbě 3D kreseb. Jako materiál využívá stejného plastu jako stolní 3D tiskárny, nicméně pro samotný tisk není potřeba žádných počítačem předdefinovaných šablon. Prostorové modely lze tvořit pouze vlastní fantazií. A to, že se jí meze nekladou, dokazují oslovení umělci, kteří pomocí prototypu 3Doodler dokázali vykouzlit nejrůznější 3D kresby od zvířat až po věrnou kopii Eiffelovy věže.

magazin.cz

 

3Doodler funguje na stejném principu jako je 3D tiskárna, ovšem velikostí se podobá spíše tlusté propisce (váží zhruba 200 gramů). Nejprve ji musíte připojit k síťovému adaptéru a do zásobníku nasadit kus plastového drátu jako zdrojový materiál. V útrobách pera se plast při teplotě kolem 270°C roztaví a speciálním hrotem, který jako jediný na zařízení zůstává horký, se hmota vypouští ven. Speciální větráček kolem hrotu pak plast bezprostředně ochladí, proto je možné malovat i v prostoru rychlejšími pohyby.

magazin.cz

 

Práce s 3Doodler může probíhat několika způsoby. Nejjednodušší je malovat klasicky na papír podle předtištěných předloh, které mohou být rozděleny do několika dílů a následně poslepovány tavícím perem. Jakmile si osvojíte práci s perem, nebude už problém s kreslením základních 3D tvarů a posléze složitějších útvarů, jako jsou různé přívěšky, šperky nebo dekorační předměty. Pero lze využít i při drobných opravách a výrobce dokonce uvádí i možnost pomalovat si mobilní telefon.

magazin.cz

 

Nebývalý zájem

Výrobcem 3Doodler je bostonská firma WobbleWorks LLC., která zatím vyrobila několik prototypů a s pomocí serveru Kickstarter hledá dostatek finančních prostředků pro rozjetí masové produkce. A jak se zdá po 3Doodler je obrovská sháňka, neboť uživatelé serveru již vykoupili takřka všechnu předpokládanou produkci, která má být dokončena ke konci letošního roku, a z plánovaných 30 tisíc dolarů jsou najednou téměř dva milióny. A to ještě do konce nabídky zbývá skoro měsíc.

magazin.cz

 

Cena 3Doodler je více než lákavá. Za základní balíček 3D pera s několika zkušebními plastovými náplněmi zaplatíte jen 50 dolarů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1