Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slovanská žena / foto: shutterstock

Spojení Slovanů - rodí se nový směr, který bude tvrdou konkurencí pro EU?

Neoslavismus je hnutí staré více jak 100 let, které se v dnešní době postupně probouzí a získává si stále více sympatizantů.

Hlavním myšlenkou směru je demokratická spolupráce mezi slovanskými národy, liberální reformy, volný obchod a kulturní zachování slovanské identity.

Rakousko-Uhersko jako první impuls slovanské jednoty

Není divu, že se Neoslavismus dostává na výsluní, stejně tak tomu totiž bylo již dříve. Například v nejistých dobách za Rakouska-Uherska, kdy se Slované bránili a vystupovali proti vzrůstající ekonomické a politické závislosti na Vídni. Vnímali oslabování svých pozic a chtěli si vytvořit budoucnost podle svých podmínek. Dnes bychom mohli místo Vídně dosadit EU, a tak není divu, že v souvislosti se vzrůstající kritikou EU a prohlubující se nespokojeností občanů se historie opakuje. Mnoho slovanských národů se cítí tímto spolkem ekonomicky, politicky i vlivně zastíněno. Slované tak hledají novou cestu k prosazení svých cílů, když se jim to tenkrát před 100 lety nepodařilo.

Visegrádská čtyřka – (téměř) slovanské uskupení

Neoslovanské smýšlení vykazuje také Visegrádská skupina, která vznikla na základech demokracie, volného obchodu a liberalismu. Ta také neopomíná spolupráci s východem a neprosazuje jen zájmy Francie a Německa. Uvidíme, zda bude tato skupina schopna odolat tlaku současného období a zda bude dostatečně silná, aby položila nové základy myšlenkám neoslavismu. Tomu jde hlavně o vytvoření liberální, moderní, demokratické a silné střední a východní Evropy, která by mohla fungovat jako jednotný celek na základě společné kultury a historie slovanských národů. Byť Maďarsko jako člen V4 slovanskou zemí není, má s námi mnoho společné historie a je spojnicí mezí západními a jižními Slovany. Každopádně Visegrádská skupina je dnes jediným alespoň trochu fungujícím politickým uskupením, které část slovanských národů sdružuje a měla by mít ze strany naší vlády podporu.

Anketa

Spojení Slovanů - rodí se nový směr, který bude tvrdou konkurencí pro EU?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3