Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slovanský bůh - dřevěná socha / foto: shutterstock

Znáte slovanské bohy? Máme stejně zajímavou mytologii, jako třeba Řekové.

Není tak trochu škoda a možná i ostuda, že většina z nás je znalá božstev jiných národů, ale o původu našich slovanských máme pramalé znalosti?

Už na základní škole mnozí z nás čtou a seznamují se s mytologií antického Řecka a Říma, později jsou dokonce Staré řecké báje a pověsti

Vyobrazení boha Peruna - hromovládce
Vyobrazení boha Peruna - hromovládce

vyžadovány jako povinná maturitní četba. Jak jsme na tom ale se znalostmi z vlastní historie?

Ti sečtělejší z nás by možná dovedli jmenovat nejznámějšího Peruna, vládce bouří a blesků, Radegast se pak dostal do povědomí díky propagaci známé pivní značky. Slovanské náboženství neboli slovanské pohanství vznikalo od pradávna a bylo vytlačeno až ve středověku vlivem křesťanství. Kromě mnohobožství - polyteismu, se projevovalo uctíváním přírody, nadpřirozených bytostí či praktikovalo různé rituály. Některé přetrvaly dodnes a můžeme se s nimi setkat například při různých folklorních slavnostech jako vynášení Moreny na počátku jara nebo oslava sklizně a úrody zvaná Dožínky.propagaci známé pivní značky. Avšak co taková jména jako Dažbog, Mokoš či Svarog? Napadlo by vás, že jsou součástí slovanské mytologie?

Umělecké ztvárnění bohyně Mokoš
Umělecké ztvárnění bohyně Mokoš

Jak je možné zjistit z různých historických pramenů, každý slovanský kmen disponoval svoji vlastní specifickou podobou slovanské mytologie. Božstvo bylo děleno na vyšší a nižší podle důležitosti a funkce. Podívejme se na stručný přehled nejdůležitějších slovanských bohů, kteří byli společně uctíváni většinou slovanských kmenů.

Za nejvyššího boha byl považován Svarog - bůh nebeského světla a ohně, bůh bohů, otec všech společenských zákonů. Stvořil svět, ukul Slunce a umístil ho na nebesa, dal lidem znalost železa. Poté odešel na nebesa a nestará se o lidské záležitosti.

Ty má na starosti Dažbog (Svarožic), jeho syn, bůh slunce a války. Působí jako zprostředkovatel a dárce základních podmínek života na

Hvězda boha Svaroga
Hvězda boha Svaroga - slovanský symbol

zemi,  ohně a světla. Další bohové a jejich stručné charakteristiky jsou zde:

Perun - vládce hromu a blesku, bůh války. Jeho atributem byla sekyra, oblíbená slovanská zbraň. V míru je bohem deště, bouře, hromu a blesku, přináší vláhu úrodě.

Radegast - bůh pohostinnosti, plodnosti, úrody, je známý hlavně u Polabských Slovanů.

Veles - Slované se mu klaněli při žních, bývá označován jako temný bůh dobytka, bohatství a magie spjatý s podsvětím.

Chors - protipól boha Svaroga, bůh měsíce a noci.

Triglav - tříhlavý bůh, kdy každá jeho hlava symbolizuje sféru jeho moci - nebe, zemi a podsvětí. Kdo neví, jmenuje se jako on také pohoří ve Slovinsku, které je taktéž slovanským národem.

Mokoš - představuje Velkou Matku. Je zosobněním vlhké, úrodné a plodné země.

Vesna - jak už název napovídá, jde o bohyni jara a mladé lásky.

A na závěr přidáváme moc pěkné verše, které jsou vlastně první částí slovanské hymny.

Hej Slované, ještě naše slovanská řeč žije,
pokud naše věrné srdce pro náš národ bije.
Žije, žije duch slovanský, bude žít na věky.
Hrom a peklo, marné vaše, proti nám jsou vzteky...

Asi nejznámější slovanský bůh u nás - Radegast
Asi nejznámější slovanský bůh u nás - Radegast

Znáte slovanské bohy?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!