Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Turecká armáda / foto: shutterstock

Je na čase vyloučit Turecko z NATO?

Turci se poslední dobou hodně angažují. Mají velmi silnou armádu, která si nezadá ani s tou německou, britskou či francouzskou. To ovšem neznamená, že by mělo beztrestně napadat cizí země.

Severní Kypr – už od roku 1974 jednostranně turecký

V období od 20.července do 18.srpna roku 1974 se odehrála invaze turecké armády a následný boj na ostrově Kypr. Důvodem pro turecký vpád byl vojenský převrat na ostrově, který způsobila řecká vojenská junta. Svržen byl kyperský prezident Makarios III. Samozřejmě, že převrat není demokratickým nástrojem, to ovšem neospravedlňuje cizí mocnost k invazi. V okamžiku příměří turecká armáda zabrala asi 40 procent rozlohy ostrova. Vznikl nikým neuznaný (tedy kromě Turecka) stát Severní Kypr. Kromě neuznání státnosti nového subjektu se ovšem nic moc nedělo. Pouze deklarace a výzvy. Turecku to v pohodě prochází dodnes.

Invaze do Sýrie

Od začátku občanské války v Sýrii si Turecko příliš servítek nebralo. Ale dnes už praktikuje „standardní“ agresi proti sousednímu státu. V Lednu zahájilo vojenskou operaci proti syrským Kurdům, kteří se největší měrou podíleli na porážce takzvaného Islámského státu. Turecké tanky nakonec 18.března obsadily i Afrín, významné severosyrské město s kurdským obyvatelstvem. A v podstatě dává prezident Erdogan najevo, že odsud neodejde. Ano, vojenská agrese proti Sýrii stála Turky už stovky životů jejich vojáků a významné ztráty vojenské techniky, včetně minimálně 15 nejmodernějších německých tanků Leopard 2. To ovšem neospravedlňuje jejich jednání.

Co se bude dít dál?

Evropská unie vždy hlásala nedotknutelnost hranic cizích států. Co udělá teď? Nabízí se možnost ukončit proces přistoupení Turecka do EU. Bylo by to logické, ale zřejmě se to nestane. V lepším případě budou eurokomisaři Turecko vyzývat k uklidnění situace. Zadruhé, Turecko je náš spojenec v NATO. Nabízí se otázka jeho vyloučení z této organizace. Ani to se asi nestane. Spojené státy Turecko v NATO potřebují, a tak mu odpustí téměř cokoliv, etika jde stranou. Jako poslední možnost se nabízí zavedení sankcí proti Turecku. I to je ovšem složitá věc a EU i NATO si nebudou chtít Turecko nahněvat. Ono by si totiž mohlo v takovém případě samo rozhodnout, že vystoupí z NATO a ukončí přístupové rozhovory do EU, nálada obyvatelstva v zemi je tomu nakloněna. A to v současném „Západě“ nikdo z významných politiků nechce. Smrt tisíců kurdských civilistů a humanitární katastrofa, kterou Turecko způsobilo, je bohužel asi nezajímá.

Anketa

Je na čase vyloučit Turecko z NATO?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!