Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pronájem bytů v Praze / foto: Shutterstock

Pronájem bytů v Praze je stále dražší. Čím to je a kdy se růst cen zastaví?

Trend rostoucích cen za pronájem bytu v Praze je jasně patrný napříč téměř všemi lokalitami. Čím je to způsobeno a jak by to mohlo vypadat v blízké budoucnosti? Bude se zlevňovat nebo spíše naopak?

Trend rostoucích cen za pronájem bytu v Praze je jasně patrný napříč téměř všemi lokalitami. Čím je to způsobeno a jak by to mohlo vypadat v blízké budoucnosti? Bude se zlevňovat nebo spíše naopak?

Pronájem bytů je dražší i v dalších městech

Vysoké ceny za pronajímání bytů netrápí pouze Prahu, ale týkají se i jiných větších měst, jako jsou například Brno, Plzeň nebo Hradec Králové. Rozdíly jsou samozřejmě patrné v rámci jednotlivých krajů i měst, kde v některých lokalitách seženete i relativně levný pronájem. Otázkou však zůstává, jestli se vám taková lokalita bude zamlouvat. Ceny jsou zkrátka v poslední době stále výše a mnohdy tvoří opravdu značnou část běžného průměrného platu, což představuje velkou zátěž pro běžný rodinný rozpočet.

Poptávané lokality

Důvod, proč ceny rostou, spočívá hlavně v nabídce, která poměrně značně převyšuje nabídku. A platí to nejenom pro prodej, ale také v rámci pronájmu nemovitostí. U poptávaných lokalit je velmi obtížné sehnat výhodnou nabídku za přijatelnou cenu, protože o takové byty je všeobecně velmi velký zájem. Všímají si toho i samotní majitelé, kteří své nemovitosti poskytují k nájmu, což je logicky vede ke zvyšování cen. Hodně ceněné jsou atraktivní lokality, jako jsou v Praze například Vinohrady, Žižkov, Troja a podobně. Bydlení v Praze je obecně čím dál více dražší.

Zastaví se růst cen?

Jak to bude vypadat dále? Porostou ceny ještě více, nebo se zastaví? To hodně záleží na tom, jaká bude situace na trhu s nemovitosti a kolik lidí bude poptávat bydlení v nájmu. Nedá se jasně předpovědět, jestli je reálné, aby ceny za bydlení klesly. Spíše to bude naopak, protože i platy pomalu rostou a majitelé nemovitostí by byli sami proti sobě, kdyby nabízeli pronájem za nižší ceny v porovnání s podobnými nabídkami. Růst cen se na chvíli může zastavit, ale klesat s velkou pravděpodobností nebude. Proto se jako výhodné řešení jeví uzavřít smlouvu na delší dobu, protože budete mít jistotu místa k bydlení za přijatelnou cenu. Jednou z dobrých variant je smlouva na dobu neurčitou, kde vám majitel musí dát s dostatečným předstihem vědět o plánovaném zvyšování nájemného, aby zjistil váš souhlas či nesouhlas s aktuální situací.

Vysoké prodejní ceny a méně dostupné hypotéky

A co může zapříčinit, že stoupne počet lidí se zájmem o bydlení v nájmu? Jedním z důvodů mohou být rostoucí ceny nemovitostí k prodeji a jejich nedostatek. Zároveň se projeví také zpřísnění podmínek pro získání hypotéky, což opět vyřadí množství lidí se zájmem o koupi svého vlastního bytu. Podívejte se, jaké novinky jsou připravovány. To všechno vede ke zvyšování počtu lidí hledajících bydlení v pronajatém bytě. A kde je vysoká poptávka, tak také rostou ceny nabídky. Jde o jednoduchou tržní politiku, která platí i ve světě nemovitostí. S trochou štěstí jistě narazíte na cenově přijatelné nabídky, ale vyžaduje to pečlivé hledání a rychlou reakci, aby někdo nebyl rychlejší.

Majitelé nemovitostí si mohou mnout ruce

Ti, kdo chytře investovali do nemovitostí, se těší na zlaté časy v podobě pronájmu. Zájem je totiž stále nekonečný a vypadá, že v dohledné době se nic nezmění. Jistota pořádného počtu zájemců je tak často posiluje ve vědomí, že by měli zvednout ceny. A tak začíná bludný kruh tržní nabídky a poptávky. Velký tlak je kladen například na rodiny s dětmi, které nemají vlastní bydlení. V takových případech mohou volit státní byty za regulované nájemné. Problém však může nastat při ukončení smlouvy, kdy se najednou ocitnou v komplikované situaci kvůli aktuálnímu stavu na trhu s nemovitosti s příliš vysokými cenami za pronájem.

K tomuto článku není otevřena diskuze