Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Neštěstí a alkohol / foto: shutterstock

Chlapi a strach. O čem se stydí mluvit?

Od mužů se přirozeně očekává, že se jen tak něčeho nezaleknou a dokáží si poradit i v náročnější životní situaci. Od malička jsou vychováni k tomu, aby nedávali strach příliš najevo a aby ho dokázali potlačit a překonat.

Ačkoliv muži o svých obavách nemluví tak otevřeně jako ženy, i oni občas bojují s pocitem strachu a nejistoty. V jakých situacích se nejčastěji strachují?

Nedostatek peněz

Muži častou kladou peníze na první místo v hodnotovém žebříčku. Není to ani tak to dáno jejich marnivostí a touhou hromadit majetek, jako smyslem pro zodpovědnost a zabezpečení rodiny. Mají pocit hlavního živitele, který nesmí zklamat a musí finančně zabezpečit své blízké. Strach z nízkého výdělku a nesplnění hlavní živitelské role je častý a některým dokáže pořádně zkomplikovat rodinné soužití.

Neatraktivní vzhled

Ačkoliv je vzhled doménou žen, které na cestě k dokonalosti podstupují různé kosmetické úpravy,  ani muži nejsou lhostejní k tomu, jak vypadají. Na rozdíl od žen se tolik nestrachují o vrásky v obličeji ani o první šedivé vlasy, zato však řeší, jak vypadá jejich tělo. Mají strach, že se ženám líbí pouze vypracované svalnaté postavy, a že případné povislé břicho je nebude tolik přitahovat. Samostatnou kapitolou je ochlupení. Pokud ho mají málo, bojí se, že nejsou dostatečně mužní, při větším výskytu se zase cítí jako zarostlí medvědi a řeší, zda to případnou partnerku neodradí.

Nedostatek úspěchu

Tak, jak jsou ženy zvyklé porovnávat svůj vzhled a postavu s ostatními ženami, tak muži porovnávají své pracovní úspěchy vůči ostatním mužům. Rádi dosahují vedoucích pracovních pozic, vzájemně se předhánějí v důležitosti svých profesí a dosažených výdělků. Pokud vykonávají práci na nižším postu, bojí se, že na ně bude společnost koukat jako na neschopné budižkničemy, v případě vyšší funkce mívají strach ze zodpovědnosti a náročnosti.

Neřízený projev emocí

Vidět plakat ženu na veřejnosti není zase tak neobvyklý úkaz. Ale muže? To už musí být opravdu výjimečná situace, aby dal muž takto najevo své pocity. S myšlenkou být v každé situaci nad věcí se totiž pánové snaží své pocity skrývat. Mají strach, aby v očích ostatních nevypadali jako slaboši a nevyrovnaní jedinci, kteří nejsou schopni ovládnout své pocity. Občas je však důležité dát emocím volným průchod, aby nedošlo k situaci, kdy pak dotyčný vybuchne jako natlakovaný parní hrnec.

Nedostatek sexuálních zkušeností

Hlavně v počátcích nového vztahu se muži bojí, jak s nimi bude jejich partnerka spokojená v ložnici, zdali jí budou plnohodnotným partnerem i v intimní oblasti. Zajímají se také o to, jaké zkušenosti měla dotyčná s předchozími muži, a kolik jich ve skutečnosti bylo. Pokud měla žena pestřejší sexuální minulost, cítí se frustrovaně a nezkušeně, což může mít vliv na celkovou kvalitu sexuálního života. Muž zkrátka potřebuje mít jistotu, že nemá soupeře, který by ho v této oblasti překonal.

Chlapi a strach. O čem se stydí mluvit?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1