Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Přepracovaná žena / foto: shutterstock

Pracující ženy berou o 22% nižší mzdu než muži. Je dobré to změnit?

Proč jsou v naší zemi ženy platově znevýhodňovány a vydělávají téměř o čtvrtinu méně než muži?

Jako žena pracujete dva a půl měsíce bez výplaty

Situaci žen u nás dlouhodobě mapuje hnutí Nesehnutí a zabývá se také otázkou, proč jsou ženy stále oproti mužům v platové nevýhodě. Letošní průzkumy přinesly zjištění, že rozdíly mezi platy mužů a žen činí dokonce 22 %, což nás v rámci Evropské unie řadí na druhé  nejhorší místo hned po vylidňujícím se Estonsku. Pro představu je tento rozdíl možný popsat tak, že žena dostane výplatu pouze za 9,5 měsíce, ačkoliv pracuje stejně jako muž celý rok, tedy 12 měsíců. K tomuto přirovnání se také vztahuje Den za rovné příjmy, který se letos konal již počtvrté a který má upozornit širokou veřejnost na tuto problematiku. K akci se každým rokem přidávají různé podniky a společnosti, které hlavně ve větších městech poskytují ženám v tento den symbolickou slevu na zboží či na služby 22 % a vyjadřují jim tímto gestem podporu.

Méně peněz v zaměstnání, více práce doma

Podle vyhodnocené ankety sama veřejnost není k této otázce lhostejná. Nerovné odměňování považuje za vážný problém 80 % žen a 56 % mužů, hlavně pak matky samoživitelky mohou z vlastní zkušenosti popsat, jak se jich celá situace negativně dotýká.

V otázce proč tomu tak je, 86 % dotázaných uvedlo, že za problémem nerovného odměňování vidí v předpokládané pečovatelské roli ženy, která zastává hlavní funkci v péči o děti a o domácnost. Týdně ženy stráví péčí o rodinu až 22 hodin neplacené práce (k tomu chodí někdy i do zaměstnání), kdežto muži oproti nim pouhých 8 hodin. Z toho důvodu také ženy častěji přistupují na částečné úvazky nebo vykonávají hůře placené práce. Podle zjištěných údajů tak ženy u nás zastávají podřadnou funkci, jsou finančně závislé na mužích a mají méně času na vlastní zájmy a aktivity než oni.

Na druhou stranu je to logické a dostatečně vysvětlující. Tím, že se ženy starají o jedno či více dětí, přichází přerušení kariéry a cesty za profesním či dokonce manažerským rozvojem. Žena, která pracovala 4 roky a potom byla na mateřské 6 let, se tak nemůže v oboru srovnávat s mužem, který pracuje nepřetržitě 10 let. Přestože mají třeba oba stejnou pozici, zkušenosti jsou jiné. Když je žena bezdětná, zpravidla pro ni není problém se dostat až do nejvyšších pozic. Například německá kancléřka Angela Merkelová žádné děti nemá. Ale není to pravidlo, průměr však hovoří jasně.

Anketa

Pracující ženy berou o 22% nižší mzdu než muži. Je dobré to změnit?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!