Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Čínská stařena / foto: shutterstock

Ženy s lotosovýma nohama představují jednu z temných kapitol čínské historie

Považujete nošení vysokých podpatků za torturu? Asi 50 generací čínských žen by vás označilo za příliš zhýčkané a přecitlivělé. Právě ony jsou totiž ztělesněním rčení, že pro krásu se musí trpět.

Lotosové nohy byly pro ženy symbolem prosperity a pro muže erotickou modlou

Pro muže jsou drobná ženská silně přitažlivá. Nikdo pořádně neví proč, ale celá řada příslušníků silnějšího pohlaví to tak zkrátka má. Ženy to dobře vědí, a proto se snaží svoje nožky opticky prodloužit a zmenšit. Čínská kultura dovedla tento předpoklad až do bizarní podoby. Jestliže se mladá žena chtěla dobře vdát, musela mít chodidla co nejmenší. Vlastní rodiče tak mladým dívkám v touze po jejich budoucím štěstí a blahobytu začali deformovat chodidla tak, že v období jejich růstu a dospívání vzniklo z jejich nohou cosi jako kopýtka. Chůze po nich byla extrémně bolestivá. Na čínské muže ale jejich vzhled působil silně eroticky.

Původní fotografie čínské ženy

Jak celá „úprava“ chodidel vlastně probíhala?

Čím dříve se s celou procedurou začalo, tím větší měla šanci na úspěch. Dětská chodidla totiž ještě nebyla tak vyvinuta, aby deformaci bránila. Často tak specialisté začali pracovat na mladých dívkách již od 2 let jejich věku. Aby noha „změkla“, byla nejprve ponořena do směsi bylin a krve a poté byly co nejvíce zastřiženy nehty na nohou, aby nezarostly. Následně se dívce zlomily prsty směrem dolů a vytvarovaly se do tvaru kopýtka. Celý výsledek se stáhl dohromady a čekalo se, až si kosti na novou pozici zvyknou a srostou. Mnoho dívek kvůli neodbornému provedení celé procedury zemřelo, protože se jim do nohy dostala infekce.

Deformované chodidlo

Dnes už v Číně ženu se zmrzačenýma nohama nepotkáte

Přestože je tato tradice velmi stará a někteří historici se domnívají, že pochází dokonce z 9. století, vzedmula se proti ní vlna odporu a byla zakázána. Bohužel ale až ve 20. století, kdy proti ní začaly brojit feministky. Ženy s lotosovýma nohama nebyly totiž téměř schopné chůze a stávaly se tak nesvéprávným majetkem mužů. Čínští nacionalisté dokonce upozorňovali na zbytečné oslabování části národa. Tato tradice byla definitivně zakázána v roce 1949. Přesto však rodiče pokračovali v mrzačení svých dcer a v čínském Harbinu do konce 90. let minulého století stále fungovala továrna, která vyráběla boty pro ženy s lotosovýma nohama.

Módní diktát lotosových chodidel

Ženy s lotosovýma nohama představují jednu z temných kapitol čínské historie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!