Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dům s prosklenou stěnou / foto: Quick-Garden/Facebook

Manželský pár si postavil dům snů ze starých recyklovaných oken

Nápad mladých manželů překvapí nejednoho kutila a dodá inspiraci i odvahu těm, kteří již dlouhou dobu sní o vlastním domě.

Postavit dům vlastníma rukama není jistě pro každého, a většina lidí proto raději volí koupi domu „na klíč“, který už je také kompletně vybavený a do kterého se jednoduše nastěhují. Existují však i tací, pro které je stavba vlastního domu životním snem, a už jen vymyslet, naplánovat a spustit samotnou stavbu berou jako jeho postupnou realizaci. Stejně tak uvažoval i mladý manželský pár ze Západní Virginie, který má dnes díky své nápaditosti a vynalézavosti originální dům, který upoutal pozornost různých světových médií.

Nick a Lilah

Magické místo první schůzky

Nick a Lilah si přáli mít svůj vlastní domek uprostřed nádherné horské přírody Západní Virgine v místech, kde se poprvé setkali a kde společně často tábořili. Toužili se stát součástí okolní přírody a mít možnost každý den obdivovat její krásu. Ačkoliv neměli mnoho peněz, díky vlastní nápaditosti a Nickovým tesařským dovednostem zvládli za pouhých sedm měsíců vlastníma rukama vybudovat jedinečný domek, jehož podstatou je prosklená přední stěna sestavená výhradně z recyklovaných oken.

Interiér skleněného domu

Stará okna jako základní stavební materiál

Získat desítky oken se jim podařilo na trzích se starožitnostmi, z rekonstruovaných budov nebo se starých zchátralých stodol. Náklady na stavební materiál je proto vyšly na pouhých 500 $, v přepočtu tedy asi na necelých 13 000 Kč. I za tak malou částku dokázali vytvořit nízkonákladový domek, ze kterého mohou kdykoliv pozorovat úchvatný západ slunce nad jezerem a společnost jim místo klasických zdí dělají okolní lesy. Sám autor stavby k celé věci dodává: Náš je dům postavený více z pohledu umělce než z pohledu stavitele a navrhli jsme jej tak, aby jeho vnitřní prostror naplňovala světla proudící prosklenou hlavní stěnou a my se tak mohli stát součástí okolní přírody, kterou tolik zbožňujeme.

Interiér skleněného domu

Nezbývá, než mladému páru pogratulovat k realizaci tohoto uměleckého místa, a poukázat na to, že plnění vlastních snů nemusí být tak náročné, jak se na první pohled zdá. Leckdy stačí pořádná dávka nadšení, umět přiložit ruku k dílu a nebát se manuální práce.

Manželský pár si postavil dům snů ze starých recyklovaných oken

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!