Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Finský experiment / foto: shutterstock

Finský experiment s nepodmíněným příjmem silně připomíná současnou situaci českých živnostníků

Čeští živnostníci si mohou díky pětadvacítce připadat jako účastníci finského experimentu s nepodmíněným příjmem.

Ten proběhl v letech 2017, 2018 a 2000 u náhodně vybraných nezaměstnaných Finů, kteří v jeho rámci dostávali 560 eur měsíčně, aniž by museli pracovat. Po jeho ukončení vědci z Ústavu sociálního zabezpečení analyzovali data, z nichž vyplynuly překvapivé závěry.

Nic nového pod sluncem

Myšlenku nepodmíněného základního příjmu navrhoval již Thomas More v románu Utopia z roku 1516. Tato myšlenka tedy není ničím novým. Představuje mimo jiné jednu z možností, jak zatočit se sociálními rozdíly ve společnosti. Podle této teorie by všichni občané měli po zavedení tohoto systému zajištěný státem garantovaný minimální příjem, který by stačil na pokrytí základních životních potřeb, aniž by museli pracovat. Na jejich vlastní vůli by pak bylo, zda půjdou do práce a vydělají si více. Jelikož se tento scénář pro mnohé prozatím pohybuje v rovině opravdové utopie a jeho plošné zavedení by bylo riskantní, uchýlilo se Finsko pouze k lokálnímu experimentu.

Lidé z testovaného vzorku měli více času na hledání lepší práce, ale…

Cílem finského testu bylo zjistit, zda nepodmíněný příjem pomůže lidem překonat chudobu. Předpoklad, z něhož se při experimentu vycházelo, spočíval v tom, že zajištěný pravidelný příjem by měl poskytnout lidem dostatek času na hledání práce, případně absolvování rekvalifikačních kurzů. Tato premisa se však v rámci experimentu nepotvrdila. Lidé si nejenže lepší práci nenašli, dokonce na tom byli stejně jako před experimentem.

Radost z nepodmíněného příjmu

Pozitiva nepodmíněného příjmu

Vědci ale kromě jejich finanční situace zkoumali také jejich zdravotní stav a tam došli k překvapivým závěrům. Lidé z testovaného vzorku se vyznačovali sníženou úrovní stresu, zlepšením zdravotního stavu a lepší koncentrací v porovnání s lidmi z kontrolní skupiny. Nepřepadaly je také tak často obavy o budoucnost a úzkosti spojené s nedostatkem finančních prostředků.

Ano, nebo Ne?

S myšlenkou nepodmíněného příjmu si pohrává celá řada evropských zemí, mnohé z nich však na tento systém prozatím nejsou připraveny. V cestě stojí především mentální nastavení a nedisciplinovanost dlouhodobě nezaměstnaných, ale i obavy některých vlád z poklesu výkonnosti jejich ekonomik. O zavedení nepodmíněném příjmu se přemýšlelo nedávno i ve Švýcarsku, samotní občané jej však v referendu odmítli.

Anketa

Finský experimentu s nepodmíněným příjmem silně připomíná současnou situaci českých živnostníků

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!