Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Italské liry / foto: shutterstock

Za původní italskou minci dnes můžete získat až 400 000 Kč. Podstatná je její hodnota a rok ražby

Italské liry byly až do roku 2002 hlavním platidlem v zemi, kterou ve velkém navštěvují čeští turisté. Proto je také možné, že některým z nich zůstaly doma uložené drobné mince. Nepatříte náhodou mezi ty šťastlivce, kteří doma vlastní učiněný poklad?

Kdo si pamatuje porevoluční období 90. let, jistě si vybaví také možnost a volnost cestování do zemí, které bylo do té doby tabu. K moři do Chorvatska či do Itálie musel vyrazit snad každý a součástí zahraniční dovolené byla také výměna peněz. Zatímco chorvatskými kunami můžeme zaplatit ještě dnes, italské liry přestaly platit v roce 2002 a kdo je nestihl utratit nebo nepořídil jejich výměnu, ten je má možná dodnes uloženy jako suvenýr nebo jako nostalgickou vzpomínku.

Postupem času se však některé mince, které byly vyraženy pouze v omezeném množství, staly cenným a vyhledávaným zbožím pro nadšené numismatiky. Ti jsou za rozšíření své sbírky ochotni zaplatit nemalé částky, a proto by měli zbystřit ti z vás, kterým se doma podaří oprášit níže uvedené mince:

10 lir s olivovníkem z roku 1947

Nejčastěji byly na italské minci v hodnotě 10 lir vyobrazeny klasy obilí, existovaly však i mince s olivovou ratolestí. Pokud nějakou takovou vlastníte, můžete za ni v zachovalém stavu získat až 100 000 Kč!

10 lir

2 liry s kukuřičnými klasy z roku 1947

Tato mince může mít poměrně velkou hodnotu, protože bývá dražena až za 50 000 Kč. Je na ní vyobrazen zemědělec a kukuřičný klas.

2 liry

5 lir s delfínem z roku 1956

Pouhých 400 tisíc kusů mincí s delfínem bylo vyraženo v roce 1956, není  proto divu, že delfín pro štěstí vám může vynést něco přes 50 000 Kč.

5 lir

Lira z roku 1947 s pomerančem

Ověnčená hlava ženy na jedné straně a větvička s pomerančovým plodem na straně druhé. Pokud náhodou najdete minci tohoto typu, datovanou do roku 1947, držíte v ruce vzácný kus s výnosem až 40 000 Kč.

1 lira

5 lir s hroznovým vínem z roku 1946

Až do tohoto roku v Itálii neexistovaly 5 lirové mince. Je tedy samozřejmé, že úplně první exempláře vyhledávají sběratelé nejvíce. Na jedné straně žena s pochodní, na straně druhé zralé hrozny vinné révy. V dobrém stavu mohou mít hodnotu až 30 000 Kč.

5 lir

500 stříbrných lir z roku 1957, skutečný poklad v jedné minci

Jde o známou a vyhledávanou stříbrnou minci mezi numismatiky a sběrateli, která je chápána jako malé umělecké dílo. Zobrazuje tři karavely a její hodnota může dosáhnout až neuvěřitelných 400 000 Kč.

500 lir

Za původní italskou minci dnes můžete získat až 400 000 Kč. Podstatná je její hodnota a rok ražby

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!