Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Správné skladování zeleniny a ovoce / foto: shutterstock

Jak na správné skladování zeleniny a ovoce?

Je čas uložit úrodu ovoce a zeleniny do sklepa, do garáže či jinam, kde je přes zimu uchováváte. Když si dáte záležet na správném způsobu uskladnění, vydrží vám dlouho.

Základem je vůbec rozhodnout, co se vyplatí skladovat. Přes zimu vám vydrží některé druhy jablek a hrušek, brambory, kořenová zeleniny, zelí, řepa. Pár týdnů přežijí i cukety a dýně.

Kořenová zelenina

Kde zeleninu a ovoce skladovat?

Výše zmíněné druhy dejte do sklepa, případně garáže. Svědčí jim vlhkost, ale pozor – vlhkost s sebou častokrát nese také plíseň. Proto předem místnost zkontrolujte a raději dezinfikujte. Také je vhodné vymést pavučiny nebo rovnou vybílit vápnem, protože vápno má dezinfekční účinek. Ale pozor, ovoce ani zeleninu byste neměli skladovat ve stejné místnosti s benzinem a chemikáliemi, z nichž mohou unikat výpary.

Chcete-li kromě výše jmenovaných skladovat česnek a cibuli, dejte je raději na suché chladné místo, sklep tedy není zrovna vhodný.

Přichystejte si regály a bedničky

O dezinfekci místnosti už řeč byla, vyčistit se však musí i regály a plastové přepravky či bedýnky. Čisté prostředí je pro správné skladování zeleniny a ovoce klíčové, ve starých přepravkách se mohou ukrývat pavučiny nebo spory plísní. Proto je nejdříve omyjte a vysušte.

Skladování jablek

Také ovoce a zeleninu očistěte

S čištěním jsme ještě neskončili. Ovoce očistěte od listí, z brambor odstraňte zbytky hlíny, u kořenové zeleniny se doporučuje odříznout nať zhruba centimetr nad růstovým vrcholem. Kusy, které budete skladovat, vybírejte. Ty, co jsou ve špatném stavu, ihned zkonzumujte. Čas od času rovněž kontrolujte skladovanou úrodu. Nahnilé kusy vyhazujte, plíseň z nich by se mohla snadno rozšířit.

Nejen v přepravce, ale i ve směsi písku

Jak skladovat zeleninu? Pokud možno odděleně od ovoce. A zatímco jablkům či hruškám je dobře v klasické přepravce, zelenina je náročnější. Třeba mrkev je vhodné dávat do směsi písku a rašeliny, díky tomu se v ní udrží vlhkost. Brambory zase musí být v temnu. Zdůrazňujeme, že musí, protože jinak se v nich tvoří jedovatý solanin.

Bedýnka zeleniny

Bedýnky, v nichž ovoce a zeleninu skladujete, musí mít boční či spodní otvory, kterými proudí vzduch. Kukuřice, chilli papričky, česnek a cibule se dají zavěsit do snopů.

Jaká je správná teplota?

Je jasné, že ovoci i zelenině vyhovuje chladno. Například jablka mají ráda 3 až 5 stupňů Celsia, hrušky 1 až 2 stupně. Mimochodem, zatímco jablka se mají ukládat stopkami dolů, u hrušek platí přesný opak.

Pro většinu zeleniny je taktéž vhodná nízká teplota v rozsahu jeden až čtyři stupně Celsia. Nesmí však klesnout pod bod mrazu. Abyste to zabezpečili, můžete sklep izolovat, případně zeleninu a ovoce přikrýt netkanou textilií. Tu lze využít i jako clonu, jestli nemáte dvě oddělené místnosti pro ovoce a zeleninu.

K tomuto článku není otevřena diskuze