Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Přebalovací pult / foto: shutterstock

Přebalovací pult, nebo podložka?

Kdy pro své miminko zvolit přebalovací pult a kdy si vystačíte s přebalovací podložkou? Poradíme vám!

Přebalovací pult patří k základní výbavě novorozeného miminka. Primárně slouží k přebalování a oblékání miminka, a to pro maminku v pohodlné poloze ve stoje. Zřejmě namítnete, že miminko dobře obléknete a přebalíte i na posteli. Několik prvních týdnů zřejmě i ano, ale pak se dostaví nepříjemné bolesti zad způsobené neustálým ohýbáním se.

Přebalování miminka

Vybíráme přebalovací pult

Jednoduchou, tedy klasickou přebalovací podložku položíte v podstatě kamkoliv, kde to pro vás bude praktické. Na komodu, pohovku i na zem. Pokud trpíte výše zmíněnými bolestmi zad, umístěte ji zhruba do výšky stolu, abyste se při péči o miminko nemusela ohýbat.

Přebalovací pult a komoda

Vhodná je kombinace přebalovací pult a komoda, do níž uložíte vše potřebné, co v rámci péče o miminko potřebujete mít po ruce. Krémy, plenky, olejíčky, pudry i oblečení pro miminko. Tento model také můžete sladit s ostatním vybavením dětského pokojíčku.

Pevná přebalovací podložka

Nevýhodou přebalovacích komod pro někoho mohou být jejich vyšší prostorové nároky. Pokud v pokojíčku zápasíte s místem, lepším řešením pro vás může být pevná přebalovací podložka, kterou snadno připevníte k postýlce či vaně.

Bezpečí na prvním místě

Při výběru konkrétního modelu v první řadě myslete na bezpečí miminka a jeho potřeby. V tomto ohledu se při koupi zaměřte na nezbytnou certifikaci. Certifikovaný přebalovací pult je označený kombinací písmen a číslic EN 12221 (evropská norma výrobce). Pokud toto označení na výrobku nenajdete, nekupujte ho. Při výběru také myslete na stabilitu pultu, použití zdraví nezávadných barev a zakrytí ostrých hran.

Pulty pro malá a větší miminka

Na trhu v podstatě najdete přebalovací pulty dvou typů: pro miminka do jednoho a do tří let. Přebalovací pult pro malá miminka bývá široký minimálně 38 cm a dlouhý 65 cm. Rozměry pultů pro větší miminka bývají 55 × 75 cm. Velkou péči věnujte také očistě pultu. Pravidelně ho otírejte hadříkem navlhčeným vodou.

K tomuto článku není otevřena diskuze