Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Greta Thunberg / foto: MAURO UJETTO / Shutterstock.com

Greta Thunberg se nemýlí, potvrzují vědci z Mezivládního panelu pro změny klimatu

Snad nikdo nečelil v posledních letech tak velké negativní publicitě jako švédská školačka Greta Thunberg. Ale proč?

Dovolila si křičet o pomoc jménem všech, kterým není lhostejný osud této planety a kteří vnímají reálné zrychlování globálního oteplování v důsledku lidské činnosti.

Změna klimatu

Hodnotící zpráva IPCC

Mezivládní panel pro změnu klimatu (anglická zkratka IPCC) zveřejnil počátkem srpna první část šesté hodnotící zpráv IPPC. Tyto zprávy ke změnám klimatu IPCC pravidelně vydává již od roku 2014 a šestá kompletní zpráva bude zveřejněna v roce 2022. Poslední zveřejněná zpráva ze srpna obsahuje nejnovější výsledky práce vědců z 65 zemí světa, které vycházejí z více než 14 000 výzkumů a vědeckých studií. Jedná se tedy o obrovské množství dat, která vědci prozkoumali, a na jejich základě dospěli k závěru, že oteplování klimatu je skutečně zapříčiněno činností lidí. Zároveň uvedli, že změny jsou rozsáhlé a zasahují všechny oblasti světa. Změny jsou dle zprávy stále rychlejší a jejich dopady jsou silnější a zároveň významnější, než předchozí zprávy IPCC předpokládaly.

Náprava změn nebude snadná

Alarmující je, že některé změny jsou nezvratné, případně jejich náprava bude trvat stovky let. Jednou z nich je rostoucí hladina světových oceánů a moří, která ohrožuje pobřežní a ostrovní státy. Vědci konstatovali, že za celý náš letopočet nikdy nebylo oteplování tak rychlé jako právě v současnosti. Již v polovině 21. století hrozí oteplení globálně o 1,5 až 2 °C. To by mohlo vést nejen ke stále těžším životním podmínkám pro řadu lidí, k extrémním projevům počasí, ale také k ohrožení světového zemědělství a výroby potravin.

Tání ledovců

Kdo jsou producenti největšího světového znečištění?

Jedinou cestou, jak tyto chmurné scénáře zvrátit, nebo aspoň zbrzdit, je razantní snížení produkce CO2 a dalších skleníkových plynů. Otázkou je, zda snaha Evropské unie o uhlíkovou neutralitu do roku 2050 s mnoha kontroverzními nápady bude stačit, když největší světoví znečišťovatelé dosud nedělají v podstatě nic.

 

Zdroje:

https://www.ipcc.ch/reports/

https://www.bbc.com/news/science-environment-24021772

Greta Thunberg se nemýlí, potvrzují vědci z Mezivládního panelu pro změny klimatu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!