Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hádka v páru / foto: shutterstock

Tam kde není možná dohoda, je vhodné využít pomoc mediátora

Někdy se partnerské vztahy vyhrotí natolik, že jakákoliv dohoda je nemožná. Komunikace na bodu nula a řešení dané situace je v nedohlednu? Potom vyhledejte pomoc mediátora.

Kdo je mediátor

Mediátor je speciálně školený odborník na mezilidskou komunikaci, vyjednávání a řešení konfliktů. Mediátoři jsou po složení zkoušek z oboru práva, psychologie, sociologie, mediace a komunikačního procesu zapsaní do oficiálního registru mediátorů Ministerstva spravedlnosti ČR. V rámci společného sezení, které se nazývá mediace, pozorně naslouchá oběma (všem) stranám zainteresovaným v konfliktu a snaží se zjistit jednotlivá stanoviska, potřeby a zájmy na vyhroceném sporu a na základě získaných poznatků se spolu se stranami pokouší vystavět novou dohodu. Dospět k jakémusi smírčímu jednání.

Mediátor
Mediátor – Zdroj: Shutterstock.com

Mediátoři v civilních sporech

Civilní spory a jejich jednání, chcete-li mimosoudní, v poslední době hojně využívají práce mediátorů. Do sporu vstupují nestraně a jejich prací je naslouchat a strany navést ke vzájemné komunikaci. Řešení dané situace není možné bez toho, aby strany začaly spolu mluvit. Někdy právě pomůže, když se o problému začne hovořit. Druhá strana si to pod dohledem mediátora vyslechne a následně na to přednese svoje stanovisko. Tím se získá přehled o pohledu na věc a ne zřídka se uvolní napjatá a vyhrocená situace a může začít proces dohody.

Partnerství
Partnerství – Zdroj: Shutterstock.com

Přejme si, abychom služby mediátorů nepotřebovali

Nikdo z nás nestojí o to, aby se dostal do situace, že nebude schopen vyřešit konflikt dohodou, ale může se to stát komukoliv z nás. Pokud už se tak stane, nebojte se říct si o pomoc. Ušetří vám to čas, nervy a především i nemalé peníze. Honorář mediátorů se pohybuje v rozmezí kolem 400 Kč za hodinu v porovnání s honorářem právníků, jejichž hodinová sazba začíná na částce 2000 Kč za hodinu, je rozdíl více než patrný.

Myslete ve svém životě na to, že když se o problému mluví, pořád se dá najít řešení.

 

Zdroj:

https://www.najdipomoc.cz/jak-hledat-pomoc/kdo-je-mediator/

 

 

Tam kde není možná dohoda, je vhodné využít pomoc mediátora

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!