Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hrající si děti / foto: shutterstock

Jak na organizaci dětského pokoje?

Každý z nás, včetně dětí, potřebuje nějaký ten prostor jen pro sebe. My máme doma pracovní koutek, děti si zase zaslouží nejen prostor na práci, ale i zábavu. Když máte doma dostatek místa a můžete jim dopřát dětský pokoj se vším všudy, uspořádejte ho prakticky, útulně a s místem, kam nebude smět nikdo jiný.

Dětský pokoj je útočiště

Každý z nás potřebuje prostor sám pro sebe, dětský pokoj by tak měl být nejen místem, kde se děti budou učit, spát a hrát si, ale taky místem, kde se budou cítit příjemně a bezpečně. Skloubit to všechno dohromady ale může být problém, proto se můžeme inspirovat i feng-shui.

  • Základem je orientace dětského pokoje. Ideálem je východní nebo jihovýchodní orientace, kdy je podpořena aktivita, ale zároveň dojde i k potlačení všech rušivých vlivů.
  • Podcenit nesmíte ani výběr materiálu, které pro zařízení dětského pokoje použijete, nejlepší jsou přírodní materiály a zdravotně nezávadné organické nátěry.
  • dětským nábytkem to nepřehánějte, děti potřebují prostor. Když vsadíte na pár výrazných kousků, proměníte pokoj v dětské království, které potomkovi budete sami závidět.
  • Postel umístěte tak, aby dítě mělo za hlavou zeď a nad ní volný prostor. Nohy by neměly směřovat do dveří, zároveň by dítě na dveře mělo z postele vidět.
  • Stůl umístěte tak, aby sedící dítě mělo za zády zeď, polohu stolu v závislosti na okně přizpůsobte tomu, zda je dítě pravák nebo levák. Nesmí si rukou při psaní stínit. V místnosti vyhraďte prostor na hraní, kde se děti mohou obklopit hračkami.
  • Spací část pokoje by měla být klidná a uklizená.
  • Barvu dětského pokoje volte s ohledem na osobnost dítěte.

Jak dětský pokoj uspořádat?

Dětský pokoj bude dítěti sloužit několik let, proto už při jeho zařizování myslete na to, že časem bude třeba nějakých úprav. Přeci jen puberťák nebude bydlet ve stejném pokoji, který měl jako batole.

Jak dítě roste, mění se jeho potřeby i nároky, tak investujte do kvalitního nábytku a vybavení, které pak lze jednoduše proměnit textiliemi a doplňky v úplně jinou místnost. Dobře vyberte i osvětlení, místnost rozdělte na několik „částí“.

Část první: Osobní království

Každé dítě by v pokojíčku mělo mít svůj osobní prostor, kde se bude cítit bezpečně a samo sebou. Dvojnásob to platí v případě, že jde o dětský pokoj několika sourozenců.

Víte, že ideální je, když každý kousek nábytku koupíte dvakrát a umístíte je na opačné strany pokoje? Když ještě navíc mezi nimi umožníte natáhnout v případě potřeby třeba závěs nebo posuvné dveře, každé dítě bude mít vlastně „svůj pokoj“.

Část druhá: Místo na spaní

Každý potřebuje svoji postel, do pokoje pro víc dětí se hodí palandy, na kterých spí děti nad sebou. Spací koutek by měl být klidným místem bez jakýchkoli rušivých elementů.

Víte, že na trhu najdete i postele pro tři nebo čtyři děti?

Část třetí: Herní zóna

Děti si potřebují hrát a objevovat svět, herní zóna tak v žádném dětském pokoji nesmí chybět. Rodiče by se měli smířit s tím, že tady v té části asi nikdy nebude uklizeno, hrací koutek by také měl být co nejdál od místa na učení, aby zbytečně ratolest nerozptyloval.

Náš tip: Co takhle do herní zóny položit koberec se skákacím panákem, kolejemi nebo další zábavnou aktivitou?

Část čtvrtá: Místo na učení

Nejen školáci potřebují pracovní stůl, i mladší děti si rády kreslí a hrají u pracovního stolu. Obzvlášť, když mají staršího sourozence, který na pracovním stole píše úkoly do školy.

Psací stůl by měl stát na místě, kde je nejvíc světla, ideálně co nejblíž oknu. Pro děti, které rostou je investicí, která se rozhodně vyplatí rostoucí stůl, který dítěti vždy přizpůsobíte na míru. Kromě výšky je důležitá i velikost desky, na kterou se musí vejít nejen lokty dítěte, ale také všechny pomůcky.

Na stole by totiž měly být kalíšky na tužky, fixy a pastelky, přihrádky na papíry, sešity a učebnice, chybět nesmí ani stolní lampička. Ke stolu pořiďte taky vhodnou výškově nastavitelnou židli.

Část pátá: Úložné prostory

Děti mají mnohdy víc věcí než dospělí. Oblečení, věci do školy, hračky a spousta dalších nezbytností si žádá dostatečně velké úložné prostory. Kromě vestavných skříní jsou fajn postele s úložným prostorem, kam můžete schovat hračky i sezónní věci, které zrovna nejsou potřeba, a regály s barevnými boxy a krabicemi.

Jak na organizaci dětského pokoje?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!