Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Příchod miminka / foto: shutterstock

Jak připravit dítě na to, že dostane sourozence

Máte doma dítko předškolního věku nebo čerstvého školáčka a čekáte přírůstek do rodiny? Tak toho špunta, co je už na světě, na to začněte připravovat co nejdříve. Předejdete tak žárlení a odmítání nového člena rodiny.

Budeš mít brášku, nebo sestřičku, budeme mít miminko

Radostná novinka pro maminku a tatínka nemusí vždy znamenat šťastnou zprávu pro prcka. To si takhle vezmete své dítě na klín, pohladíte ho po tváři a chystáte se mu sdělit tu radostnou novinu. Špunt na vás kouká, zvědavě čeká, co mu řeknete. Co kdybychom ti pořídili kamaráda? Položíte otázku, dítko na vás vykulí oči a plné očekávaní se zeptá, zda dostane psa. A nadšení je rázem pryč.

Těhotenství
Těhotenství – Zdroj: Shutterstock.com

Hodně si s dítětem povídejte o miminkách

Chce to nic nenechat náhodě a dítku říkat, že miminka občas hodně pláčou a musí se hodně chovat. Nezní to sice tak hezky, jako když budete básnit, jakého dostane kámoše nebo kámošku a jak si spolu budou hrát a dělat lumpárny, ale bude to pravda. A věřte, že děti pravdu potřebují.

Umí se s ní popasovat lépe, než s milosrdnou lží, nebo taktně zabalenou pravdou do nachového obláčku. Budou připraveni na to, že mimčo řve a maminka ho často bere do náruče a nebudou tolik žárlit, když se na to budou moci připravit dopředu. A nechte je pomáhat. Samozřejmě pod vaším skrytým dohledem svěřte miminko na chvíli pohlídat staršímu sourozenci. Toto skvěle zabírá především u dětí kolem třech roků. Najednou jakoby povyrostou. Dostaly zodpovědný úkol a už vlastně nejsou jen dětmi a zaujmou i k tomu drobečkovi v zavinovačce jiný postoj.

Těhotenství a starší dítko
Těhotenství a starší dítko – Zdroj: Shutterstock.com

Najednou to totiž není nebezpečný vetřelec, co jim bere rodiče, ale je to bezbranné mimino, co potřebuje i svého staršího sourozence.

A až vám někdy takzvaně potečou nervy z těch vašich drobečků a z toho, jak spolu zlobí, vzpomeňte si třeba na sebe a své sourozence. Rvali jste se jako koně a dnes jsou z vás dva dospělí lidé, kteří mezi sebou mají pouto silnější než cokoliv jiného.

 

Zdroj:

https://nestlebaby.cz/cs/jak-pripravit-dite-na-prichod-sourozence

 

 

Jak připravit dítě na to, že dostane sourozence

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!