Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Permafrost / foto: shutterstock

Lidem nebezpečná tajemství permafrostu

Permafrost (pergelisol), stále celoročně zamrlá oblast na planetě zemi, je pečlivě sledována. Vzhledem k vývoji odtávání permafrostu v posledních dekádách způsobených oteplováním planety zde vzniká řada lidstvu zatím neznámých rizik.

Permafrost je součástí zemské kryosféry a zabírá přibližně 11 % zemského povrchu a 25 % povrchu severní polokoule. Největší podíl tohoto území se nachází v severní části Asie, kde je zaznamenán nejznatelnější úbytek, a jeho vliv na další vývoj planety je pečlivě sledován řadou světových organizací.

Vědci se především obávájí uvolňování CO2, jehož zvýšené množství v atmosféře může urychlit oteplování planety výrazně více, nežli položky zahrnuté v projektu Green Deal. Na tato rizika se snaží upozronit vysoký diplomat Nikolaj Korčunov.

Uvolňování CO2
Uvolňování CO2 – Zdroj: Shutterstock.com

Dalším obávaným rizikem je množství hybernujících bakterií, plísní a virů, které jsou po tisíciletí zamraženy v usazených vrstvách půdy. Z tohoto důvodu byl zahájen projekt „biologické bezpečnosti“ v rámci Arktické rady. Projekt se zaměřuje na vyhodnocování rizik a nebezpečí spojených s degradací trvale zmrzlé půdy a budoucími infekčními chorobami, kterých samozřejmě nebude málo. Na rizika poukázal již dříve vědec Sergej Davydov.

Zamrzlá bakterie
Zamrzlá bakterie – Zdroj: Shutterstock.com

Ve obecnou známost se rozvinul případ nakažení a smrti asi dvou tisíc jelenů bakteriemi antraxu (sněti slezinné), která vedla i k hospitalizaci 72 osob a potvrzené smrti chlapce v dané lokalitě.

Biologické oddělení organizace Ústav ekologie lesa v Krasnojarsku také zaznamenalo dosud neznámý typ viru. Byl izolován z pozůstatků pravěkého savce, zřejmě předchůdců dnešního divokého prasete, v jednom z ledových klínů. Tomuto viru bylo přiděleno laboratorní označení RIA-22-TASS a bylo konstatováno, že vir není pro človeka smrtící.

Permafrost a jeho tajemství
Permafrost a jeho tajemství – Zdroj: Shutterstock.com

Zároveň ale vědci zjistili, že je na člověka přenosný a je schopen se velmi rychle šířit populací. U napadených jedinců byly především pozorovány poruchy osobnosti, jako jsou disociální poruchy, histriónské typy poruch (především pseodologica phantastika) či agrese vůči okolí. Jedná se o dlouhodobé, chronické a těžko léčitelné choroby. Projevy jsou zprvu nenápadné, po rozvinutí nákazy je nutné dané jedince a zasažené území izolovat od zbytku vyspělého světa.

Budoucnost je dle aktuálního zkoumání viru a jeho účinků zatím nejasná. Dle standardního vývoje viry rozšířené v populaci mutují a postupem času se stávají neškodnými. Tato evoluce se předpokládá i u viru RIA-22-TASS v horizontu 6 měsíců až jednoho roku. Po tuto dobu se doporučuje postižené území ponechat svému osudu a možné degradaci na úroveň prehistorických předků obyvatel planety. Drobnou útěchou stávajícího vývoje může být skutečnost, že se daná lokalita v budoucnu stane turisticky vyhledávanou, kde turisté budou moci naživo spatřit i osobně zažít, jak žili naši předkové v dávných časech.

Lov mamutů
Lov mamutů – Zdroj: Shutterstock.com

 

Článek je koncipován jako ukázka vymyšlené zprávy (fake news), kterých je nyní v médiích nespočet, a jako výzva k lidem, aby nevěřili neověřeným zprávám a ověřovali si jejich původ. Po slova „Biologické oddělení“ obsahuje pravdivé, podložené informace, které jsou skutečnou hrozbou pro planetu.

Dezinformace
Dezinformace – Zdroj: Shutterstock.com

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Permafrost

https://www.wikiskripta.eu/w/Poruchy_osobnosti

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-permafrost-taje-nebezpecne-viry-ozivaji-rusko-bije-na-poplach-183360

Lidem nebezpečná tajemství permafrostu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!