Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Prázdné kapsy / foto: shutterstock

Máte hluboko do kapsy? Zkuste ušetřit na jídle

Je spousta možností, jak v kuchyni ušetřit a přitom si na jídle pochutnat. Jídlo může být chutné a zároveň nemusí udělat velký průvan ve vašem napjatém rozpočtu.

Jak snížit měsíční náklady za potraviny

Základním pravidlem je, sepsat si seznam toho, co chceme nakoupit. V ideálním případě vyrazit nakupovat potraviny s plným žaludkem a vyčlenit si na nákup dostatek času. Pokud u nakupování nebudeme mít hlad a budeme mít relativně dostatek času, můžeme se dívat po zboží, vybírat dle ceny. Přemýšlet už při nakupování, co z které suroviny lze uvařit. Zároveň můžeme navštívit více obchodů, pokud víme, že je na některou z položek na našem nákupním seznamu akce. Tady ovšem pozor, abychom pro jednu věc, která je levnější o pár korun, nepřejížděli autem přes celé město. Výsledný efekt snahy ušetřit by tak přišel vniveč. Chce to i při nakupování myslet.

Chytré nakupování
Chytré nakupování – Zdroj: Shutterstock.com

Jak vařit, abychom ušetřili? Chce to neplýtvat s ničím!

Základ je plánovat. Vařit z toho, co nám zrovna nabízí lednička a spíž. Využívat sezónní zeleninu a ovoce. Zpracovávat pokud možno vše. To znamená, že třeba košťály od brokolice nebo květáku nebudeme vyhazovat, ale uvaříme je do měkka, rozmixujeme a máme velmi chutné pyré, nebo jej použijeme na krémové polévky. Zrovna tak pokud máme maso s kostí. Dříve, než kosti vyhodíme, můžeme z nich připravit vydatnou polévku. Ideální je třeba péct zároveň s masem. Poté je ještě uvaříme spolu se zeleninou. Chuť takto připravené polévky vás jistě mile překvapí. Využívejte i zbytkového tepla a šetřte za energie. Vařte s pokličkou, nestahujte hned hrnec ze sporáku, nechte po vypnutí jídlo ještě takzvaně dojít.

Vaření s rozumem
Vaření s rozumem – Zdroj: Shutterstock.com

Připravujte si svačiny a obědy do práce doma

Pokud si svačinu nebo oběd do práce připravíte doma z toho, co vaše zásoby nabízí, ušetříte nemalé peníze. Vaší kreativitě se meze nekladou. Klidně si můžete recepty upravovat s ohledem na využití těch ingrediencí, které máte doma. Ve finále třeba vykouzlíte nejedno nové chutné jídlo, ke kterému se budete rádi vracet.

Prostor k tom, jak ušetřit v kuchyni, je skutečně velký. Chce to přemýšlet, počítat a spotřebovávat ze surovin vše, co lze.

 

Zdroj:

https://www.porovnej24.cz/clanky/6-tipu-usetrit-jidle-az-20-000-kc-rocne

 

 

Máte hluboko do kapsy? Zkuste ušetřit na jídle

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!