Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krásný úsměv / foto: shutterstock

5 důvodů, proč se smát. Zlepšíte den sobě i ostatním

Říká se, že dobrá nálada nevyřeší všechny naše problémy, ale naštve tolik lidí, že si ji stojí za to udržet. To je však jen jeden z mnoha důvodů, proč se víc smát. Pojďme si zmínit další čtyři a už se nikdy nebudete mračit.

Řekněte STOP stresu

A usmějte se. Není tajemstvím, že právě stres strojí za většinou našich zdravotních problémů, ať už jsou fyzického, nebo psychického rázu. Pokud chcete eliminovat negativní dopady tohoto jevu na vaše zdraví, stačí jen zvednout koutky úst. I když by vás v takovém momentu trápila špatná nálada, najednou se vám zlepší na maximum.

Vědci zjistili, že stres lze efektivně snížit usmíváním se. A nezáleží na tom, jestli bude myšlený upřímně, nebo se bude jednat o smích z donucení. Jde tu o receptory v mozku, které se snahou o úsměv aktivují.

Úsměv jako klíč ke štěstí
Úsměv jako klíč ke štěstí – Zdroj: Shutterstock.com

Pro zachování pozitivity

I když si v dnešní době přejeme být všichni raději negativní (co se výsledků testů na covid-19 týče), po psychické stránce bychom se měli udržovat spíše pozitivní. A díky smíchu to jde snáze! Copak to jde, přemýšlet o něčem negativním za předpokladu, že se zrovna usmíváte? Opět nezáleží na tom, jestli je smích nucený nebo upřímný, jde tu o vyvolanou reakci těla.

Vypadejte o chlup mladší

Všímáte si toho, jaké svaly při usmívání se zapojujete nejvíce? Jsou to především svaly, které zvedají obličej, což vede k mladšímu vzhledu. Nemusíte tedy chodit do kosmetického salonu nebo na facelift, cítit se mladší můžete jen díky tomu, že zvednete koutky svých úst.

Mladší díky úsměvu
Mladší díky úsměvu – Zdroj: Shutterstock.com

Pro zvednutí nejen vaší nálady

Náš seznam důvodů, proč se více smát, uzavřeme tím, že se jedná o nakažlivou záležitost. Ať už se vy nebo kdokoliv jiný bude cítit „pod psa”, úsměvem se aktivují nervová zakončení v mozku, což vede k uvolnění neuropeptidů i neurotransmitterů podporujících dobrou náladu. Respektive podporují dopamin i serotonin.

 

Zdroj:

https://www.mojezdravi.cz/psychika/10-duvodu-proc-se-vic-smat-posilite-srdce-a-zpomalite-starnuti-4634.html

5 důvodů, proč se smát. Zlepšíte den sobě i ostatním

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!