Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Žena s virgulí / foto: shutterstock

Umí proutkaři skutečně najít pramen vody?

Proutkaři jsou lidé, kteří dokáží najít pramen hluboko v zemi a většinou odhalí i jeho sílu. Jak to dělají? Je to dar, nebo je to holý podvod?

Kdo jsou proutkaři?

Proutkař je zlidovělé pojmenování pro člověka, jenž dokáže najít hluboko v zemi pramen vody pomocí proutku, nebo pomocí virgule. Většinou je k vyhledávání vody používán proutek ve tvaru ypsilon. Dotyčný ho drží volně v ruce za dva konce, třetí je ve vodorovné poloze směrem od proutkaře. Nejčastěji je používán proutek z vrby, ale použít se dá z jakéhokoliv stromu. Tam, kde chcete nalézt pramen pro budoucí studnu, bude proutkař procházet. V určitém momentu se proutek v rukách proutkaře rozvibruje a volný konec se buď z vodorovné polohy pohne směrem k zemi, nebo naopak kolmo k obloze. Pramen je nalezen, zde se může kopat. Jistě, pak přichází na řadu ještě virgule nebo jiná pomůcka proutkaře, aby vám zdělil, jak je pramen silný a zda se kopání nebo vrtání studny vyplatí.

Proutkařka
Proutkařka – Zdroj: Shutterstock.com

Mnoho studnařských firem proutkaře využívá

Zdá se vám to lidově řečeno přitaženo za vlasy? Že je to nesmysl? Věřte, že není. Ano, proutkaři mají mnoho odmítačů a mnoho lidí se k jejich schopnosti staví skepticky. Jsou ovšem studnařské firmy, které mají své vlastní proutkaře a na jejich hledání pramene dají i záruku. Studna se vrtá na místě, které proutkař určil, a pokud by se pramen nenašel, zodpovědnost nese pochopitelně studnařská firma.

Studna
Studna – Zdroj: Shutterstock.com

Jak to dělají, že najdou pramen?

Hledání pramene pomocí proutků má kořeny hluboko v minulosti, záznamy v kronikách datují tuto činnost už někdy do patnáctého století, ale jde to pravděpodobné ještě více do minulosti. Jak to proutkaři dělají? Na to nelze přesně odpovědět. Sami proutkaři většinou říkají, že je to jakýsi dar. Ať už je to jak chce, je to vzácná schopnost, a ačkoliv má své odmítače, prokazatelně tuto schopnost pár lidí má. Čím je tato schopnost dána, je otázkou.

 

Zdroj:

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/proutkareni-umeni-nebo-sarlatanstvi/r~2b18240acca011e89271ac1f6b220ee8/

Umí proutkaři skutečně najít pramen vody?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!