Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Malování podle čísel / foto: shutterstock

Zkuste hygge kreativněji – s malováním podle čísel

Životní filosofie „být štastným“ – to je to, co se schovává za dánským slovem hygge. Nazývá se i skandinávským štěstím a jde o jakýsi soubor doporučení, jak dokázat žít šťastněji. Věděli jste, že k hygge patří i kreativita? Zkuste malovat, avšak jinak. Bez stresu, pro radost z tvoření, třeba i s dětmi a s celou rodinou.

Dánové jsou prý nejšťastnějším národem na světě a pomáhá jim k tomu jejich životní přístup, který se dokonce stal filosofií známou jako hygge. Zlé jazyky tvrdí, že jde „jen“ o trend, který se snaží naučit lidi radovat se z maličkostí, nelpět na majetku ani na dokonalosti. Avšak je to skutečně tak málo? Vždyť kdo z nás nepodléhá komerci, hromadění věcí a umí se ještě radovat z drobností a z přítomnosti? Zkuste stavu skandinávského štěstí docílit pomocí kreativního tvoření.

Hygge styl

Prozkoumejte skandinávský styl života hygge a jeho propojení s malováním podle čísel

Malování podle čísel je postup, který umožňuje i lidem bez znalostí malířského umění namalovat doslova mistrovská díla. Vytvořit obraz jako skutečný umělec je jen otázkou špetky zručnosti, trpělivosti a chuti pustit se do díla. A jak tato kreativní technika souvis s hygge?

Hygge nás učí relaxovat doma na koberci či pohovce, zabalených do teplého plédu a v hřejivých ponožkám. K této atmosféře patří hořící svíčky či praskající oheň v krbu. Nesmí chybět šálek oblíbeného nápoje, obvykle kávy, čaje nebo horké čokolády. Dánské štěstí nás učí hledat vnitřní klid a pohodu v atmosféře a taktéž v prožitku. A ten nám může dávat i kreativní tvoření, ideálně spolu s lidmi, se kterými rádi trávíme svůj čas.

Věcmi, které takto vytvoříme, se pak obklopujeme a pomáhají nám utvářet útulné prostředí i zachovávat příjemné vzpomínky. Pojďte se podívat, jak se filosofie hygge snoubí s tvořením, či konkrétně s technikou malování podle čísel, která se pro tento účel perfektně hodí. Rozebrali jsme základní pilíře hygge z hlediska tvoření a malování obrázků zmíněnou a oblíbenou technikou.

Malování podle čísel

Pilíř č. 1: Atmosféra

Vytvořte si doma kreativní atmosféru. Pořiďte si třeba malířský stojan, nebo si vyčleňte prostor, na kterém bude na vás vždy čekat vaše rozdělané plátno s obrazem malování podle čísel. Ne vždy se nám chce ležet v knížce, navíc tato činnost je spíše individuální. Malovat můžeme naopak spolu s blízkými, či do něj zapojit děti.

Pilíř č. 2: Přítomnost

Díky malování podle čísel se budete zcela koncentrovat na přítomnost. Ideální je vypnou mobilní telefon i televizi. Můžete si však k malování pustit hudbu. Tvořit obrazy malování podle čísel pro vás bude též nácvikem perfektní a dokonalé koncentrace, která se vám pak může hodit i v profesním životě či třeba při studiu. Žít pro přítomnost nás navíc zbavuje stresu z minulosti i strachu z budoucnosti.

Pilíř č. 3: Potěšení

U hygge se mluví o různých formách potěší, které bychom si měli dopřát. Obvykle jde o maličkosti: káva, čaj, kousek čokolády či cukroví. Potěšení však může mít i jinou podobu – tvoření. Obraz malování podle čísel nás navíc potěší hned několikrát. Poprvé, když jej malujeme, podruhé, jakmile vidíme výsledek svého tvoření, a pak ještě mnohokrát, když se na obrázek podíváme.

Pilíř č. 4: Rovnost

Filosofie dánského štěstí nás učí vycházet si se všemi kolem vstříc a chovat se ke všem jako k rovným. Jinak by tomu nemělo být ani když tvoříme ručně malovaný obraz. Je jedno, jestli máme talent nebo ne. Jestli maluje šestileté dítě, dospělá žena, muž nebo senior. Jde více o zážitek během tvoření než o dokonalý výsledek. Tato technika nás však vede krok za krůčkem a pomáhá nám i bez zkušeností dosáhnout výsledku, který nám zvedne sebevědomí a nebudeme se za něj muset stydět.

Pilíř č. 5: Vděčnost

Buďme vděční za každou krásnou chvíli, kterou máme možnost trávit. Třeba zrovna s rodinou u malování. Hygge nás učí, že lepší už to nikdy být nemusí, a proto máme být vděčni za přítomnost a náležitě si ji užívat. Smát se svým chybám, pomáhat druhým, poděkovat za radu.

Pilíř č. 6: Soulad

Hygge si zcela zásadně nerozumí se soutěžením. Nesoutěžte ani nepředvádějte své úspěchy! A platí to i u malování. Naopak, žádoucí je dávat si lásku a být oporou. Nabídnout laskavost, třeba v podobě přinesené kávy, nebo pohladit, když se dítěti zrovna něco nepodařilo.

Pilíř č. 7: Pohodlí

Neudělejte z malování galeje. Ne, nemusíte u něj vydržet několik hodin. Ne, nemusí být obraz dokončen do týdne, jen proto, že jste zvažovali věnovat jej jako dárek. Tvořit obrazy podle čísel má být především relaxace a zábava. Udělejte si pohodlí. Nemalujte někde stísnění v koutku. Klidně předělejte kousek bytu na pomyslný ateliér. Nespěchejte, uvolněte se, nechte čas plynout kolem a vy si užívejte pohodlně přítomnost.

Pilíř č. 8: Příměří

Uzavřete v rodině příměří. Nevytahujte politiku, už vůbec ne žádná sporná témata. Nevyčítejte si s partnerem, kdo co měl udělat a neudělal, kdo co zapomněl nakoupit či včas uhradit, a teď je to s pokutou. Nevyčítejte nic ani dětem. Zapomeňte na výsledky ve škole i na to, že dítě už dvakrát nešlo na drahý sportovní kroužek. Pojďte spolu tvořit. Malování podle čísel dospělé i děti spojuje, a proto vám dopomůže dosáhnout tento pilíř hygge – příměří.

Pilíř č. 9: Pospolitost

Využijte společné malování k budování lepších vztahů v rodině. Malujte společně, obrazy malování podle čísel věnujte blízkým – k vymalování, i již vymalované. Obraz podle vlastní fotografie, vymalovaný i pouze připravený, je skvělý dárek k jakékoliv příležitosti. Hitem je k významným výročím i ke svatbě. Ale díky malování podle čísel dokážete vytvářet i komunitu mimo rodinu. Proč se scházet nad sklenkou problematického alkoholu, když se můžete sejít u malířského stojanu nad paletou barev?

Pilíř č. 10: Útočiště

Važte si svoji rodinu a své přátelé. Oni jsou vašim „přístavem“. Zapomeňte na povrchní vztahy z práce či sociálních sítí. Uctěte si svoji „tlupu“ třeba výzdobou bytu obrazy, které namalovali její členové. Malujte též obrazy podle vlastních fotografií, na kterých jsou vaši nejbližší: partner, děti, rodiče, nejbližší přátelé. Zkuste namalovat i velký obraz se společnou fotografií a pak si jej vystavte tak, aby dělal radost nejen vám, ale i všem vašim blízkým, kteří jej přijdou obdivovat.

Co vlastně malování podle čísel je?

Zdá se vám, že jste konečně našli působ, jak žít váš hygge život? Ano, kreativní tvoření vám v tom umí být skvěle nápomocné. A proč zvolit právě malování podle čísel? Jeho snadná dostupnost vás nadchne.

Projekt Zuty přinesl na náš trh techniku malování, která je vhodná i pro ty, kteří nemají s malováním žádné zkušenosti, či se s ním setkali naposled na základní škole. Nemusíte pracně shánět ani materiál. Vše, co pro obrazy podle čísel potřebujete, vám přijde po objednání jako hotový kreativní balíček připraven k malování. Vyberte si obraz, který se vám líbí a který odpovídá vašim nárokům co se týče obtížnosti. Těch je několik a ty nejlehčí úrovně se hodí i pro děti.

Motiv je předtištěn na plátně. K dispozici bývá více velikostních formátů. Můžete si zvolit variantu obrazu s vypnutím na plátně, která pak už je skutečně „ready to use“. S obrazem vytištěným jako číselná mapa dostanete i kvalitní akrylové barvy. Každá barva je označena číslem odpovídající číslu plošky na obrazu. V balíčku nechybí ani štětec a malá lupa pro malování titěrných detailů. S takto dodanými podklady máte možnost začít dělat umění kdykoliv.

Malování jako relax

Malování podle čísel není jen pokročilou cestou k hygge

Obrazy podle čísel jsou vyšší level antistresových omalovánek. Výhodou je, že obraz, který namalujete, dokáže být skutečnou pýchou vašeho domovu. Nezklame, ani když jej věnujete jako dárek svým blízkým. Můžete jej vymalovat, nebo věnovat coby dárek ke kreativnímu tvoření.

Je skvělé do malování podle čísel zapojit i děti. Již předškoláci zvládnou nejjednodušší level této techniky. A vůbec ji není nutné podceňovat. I slavný Leonardo da Vinci učil své studeny mistrovsky malovat právě touto technikou. Vaše dítě se díky malování obrázků podle čísel seznámí s různými technikami malování, či třeba s konkrétními malíři a uměleckými směry. Tato pečlivá práce podporuje rovněž jemnou motoriku. Ta je pak odpovědna za naše intelektuální schopnosti obecně, takže malování u dětí bychom rozhodně neměli podceňovat. Děti též učí soustředění a trpělivosti.

Benefity z malování podle čísel mají i dospělí. Jde o antistresovou činnost. A nejen to. I dospělým se hodí podpora jemné motoriky. Zejména pak seniorům, kteří jsou třeba po mrtvici a potřebují se dostat opět do kondice. Malování podle čísel je činnost, která pomáhá pacientům dělat skvělé pokroky.

Malování jako terapie

Vyberte si obraz, do kterého se s chutí pustíte

Zuty.cz nabízí nesčetně různých motivů obrazů podle čísel. Právě zde byste měli s výběrem začít. Co se vám líbí? Obrazy slavných malířů, zvířata či květnová zátiší? Je z čeho vybírat. Rozhodně se též, do jak složité úrovně malování se pustíte. Složitější level charakterizuje více používaných barev a rovněž menší plošky k vymalování.

Užijte si hygge s malováním podle čísel

Malování podle čísel perfektně navazuje na hygge filosofii. Hodí se pro každého, kdo chce zklidnit svůj život, zpomalit a zbavit se stresu. Je to zábava pro jednotlivce i rodiny. Zaujme všechny věkové kategorie. Malování budou milovat děti, které tvoří a běžné omalovánky je již nenaplňují. Malování akrylovými barvami na plátno je jiné, záživnější, s výsledkem, jímž se dítě bude rádo chlubit.

TIP: Vyzkoušejte malování podle čísel. Kupte si obraz pro sebe a pusťte se do malování. Můžete jej však i darovat, aby si malování užil obdarovaný. Oblíbenými motivy jsou obrazy podle vlastní fotografie.

K tomuto článku není otevřena diskuze