Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pes v rozpáleném autě / foto: shutterstock

Rozpálené auto je jako smrtící výheň

Každý rok se v mediích objeví přes léto zpráva o tom, že se někde řešil případ dítěte nebo psa nechaného v autě, kde teplota dokáže vystoupat neskutečně a proměnit tak auto v peklo.

Ponecháním dítěte v autě riskujete jeho život a dopouštíte se trestného činu

Teplota v autě na přímém slunci stoupá přímo extrémně. Zastavíte na parkovišti s tím, že dítě spinká spokojeně v sedačce. Rozhodnete se, že si skočíte do obchodu, bude to přeci jenom chvilička, a necháte pootevřené okno auta.

Odejdete od auta, ve kterém je teď krásných 26 stupňů díky klimatizaci, co do teď běžela. Rychlý pohled na dítko a mažete do obchodu. Přesně víte, že se nezdržíte, že to bude jen chvilka.

Teplota v autě
Teplota v autě – Zdroj: Shutterstock.com

Zatímco však koupíte tohle a ještě tamto, u pokladny čekáte ve frontě, v autě se odehrává drama. I když necháte auto ve stínu, teplota stoupá uvnitř extrémně. Během půl hodiny se dokáže teplota uvnitř vozu zvednout až k padesáti stupňům Celsia. Pro dospělého prostředí, co může zabíjet, pro děti je to jistá smrtelná past.

Dětský termoregulační systém pobyt v autě na slunci nezvládne víc jak patnáct minut

Pro miminka a batolata je pobyt v uzavřeném autě smrtelným nebezpečím po patnácti minutách už při venkovní teplotě 25 stupňů. Velmi rychle dochází k přehřátí, dehydrataci, pocení, následné zimnici z horkosti a kolapsu.

Dítě v autě
Dítě v autě – Zdroj: Shutterstock.com

Co dělat, když objevíte dítě v uzavřeném autě na parkovišti

Především to chce zachovat klid. Pokuste se na dítě mluvit, upoutat jeho pozornost. Pokud je apatické, nevnímá nebo je již v bezvědomí, rozbijte okénko u kterého dítě nesedí a vyndejte ho ven z vozu. Začněte ho chladnou vodou od končetin směrem k tělíčku ochlazovat. Ihned přivolejte záchrannou službu a policii. Pokud dítě reaguje, volejte policii a přesně jim popište okamžitou situaci.

 

Zdroj:

https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/deti-dite-horko-auto-kabina-zar-pec-upal-uzeh-kolaps-smrt-autosedacka.A180613_130529_automoto_taj

 

Rozpálené auto je jako smrtící výheň

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!