Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Změna klimatu / foto: shutterstock

Žijeme v době výrazných klimatických změn. Co to pro nás znamená?

Navzdory mylnému přesvědčení některých neinformovaných jedinců je dnes už všem celosvětovým vědcům naprosto jasné, že stojíme tváří v tvář velkému riziku.

Hlavním problémem je neustálý nárůst průměrných teplot na celé planetě, který může v blízké budoucnosti přeměnit více než třetinu každého kontinentu v naprosto neobyvatelnou poušť. Lze tento fenomén ještě zastavit, nebo je už pozdě?

Vyprahlá poušť

Špatné vyhlídky do budoucna

Dle dostupných statistik má v současné době globální oteplování na svědomí zvýšení průměrných teplot na celé planetě o více než jeden stupeň Celsia oproti dobám před průmyslovou revolucí. V příštích desetiletích se očekává nárůst ještě přibližně o dva stupně, což může znamenat masivní desertifikaci každého kontinentu.

Nejdříve je nutné si uvědomit, že tato negativní klimatická změna je z velké části způsobena každodenním vypouštěním oxidu uhličitého a metanu do atmosféry. Největšími producenty těchto zplodin jsou samozřejmě uhelné elektrárny a naše automobily.

Škodlivé emise

Mnoho lidí si tento fakt nechce připustit, ale v současné době stojíme na křižovatce vedoucí dvěma směry. Pokud nezahájíme proces výrazných změn, již v druhé polovině tohoto století začneme pociťovat kritické následky. Druhá cesta vyžaduje celosvětovou spolupráci a snahu o zlepšení, přičemž je naší jedinou možností na pohodlný život i v budoucnu.

Pomoci musí každý z nás

Není to jen o velkých společnostech a celém průmyslu, nýbrž i o jednotlivých domácnostech a jejich každodenním počínání. Chcete-li i vy přispět svým dílem, určitě se vám budou nejdříve hodit adekvátní a nezkreslené informace. Ty naleznete například na stránkách známého dodavatele energií E.ON, který se soustředí na distribuci ekologické a čistější energie pro své zákazníky. Čím dříve se začneme chovat šetrněji, tím lépe pro nás.

K tomuto článku není otevřena diskuze