Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Chlapec s e-knihou a knížkou / foto: shutterstock

Věčná debata milovníků knih – tištěná kniha vs. elektronická čtečka

Vůně tištěné knihy je nenahraditelný pocit, přesto někteří čtenáři dávají přednost elektronickým knihám. Připravili jsme pro vás porovnání tištěné a elektronické knihy. Čemu dáváte přednost vy?

Vůně tištěné knihy - hlavní argument

Milovníci tištěných publikací uvádí typickou vůni knihy jako jeden z důvodů k oblibě tištěných knih. Zažili jste ten pocit, když vstoupíte do knihovny nebo knihkupectví a obklopí vás „knihovůně“?

Při čtení papírové knížky máte také hned přehled o tom, v jaké sekci knihy se nacházíte a vidíte, kolik stránek vám zbývá do konce. Pocit  závěrečného zaklapnutí obálky po dočtení knihy je velmi příjemný. 

Pokud to prostor a finance milovníkům knih dovolí, zpravidla si zakládají vlastní sbírku oblíbených knih. Nejenže se jedná o jejich zálibu a knihy mají kdykoli k dispozici, ale plná a hezky srovnaná knihovna vkusně doplní domov náruživého čtenáře.

Osobní knihovna
Osobní knihovna – Zdroj: Shutterstock.com

Rozměry knihy - jedna z nevýhod tištěných publikací

Pokud rádi čtete knihy během cesty do práce, do školy a obecně mimo domov, můžete jako nevýhodu vnímat rozměry a váhu tištěných knih. Třeba při balení zavazadla na dovolenou je prostor pro tištěné knihy omezen.

Čtení za šera či večer před spaním bývá bez lampičky komplikované. Možná jste někdy byli večer nuceni ukončit čtení knihy předčasně, aby světlo z lampičky či baterky neomezovalo vaše okolí.

Pokud máte rádi četbu „bichlí“ s velkým počtem stránek, může být pro vás manipulace s knihou při čtení obtížná. Občas z důvodu bolesti ruky je potřeba dát si při čtení přestávku, než bolest ruky odezní.

Pojízdná knihovna - hlavní výhoda čtečky

Zastánci elektronických čteček jako výhodu uvádějí možnost čtení při cestování. Do jednoho zařízení si uložíte velké množství knih, proto výběr knih na dovolenou není problém.

Zvolíte-li čtecí zařízení s podsvíceným displejem, nebudete při čtením ničím omezení. Existují i čtečky knih s malinkou lampičkou, které osvětlují nepodsvícený displej. Avšak máte-li možnost volby, pořiďte si raději displej s podsvícením. 

Pohodlná četba při cestování
Pohodlná četba při cestování – Zdroj: Shutterstock.com

Hlídání baterie - nevýhoda čtečky

Cestování s elektronickou čtečkou je pohodlnější, musíte však hlídat, zda máte baterii zařízení dostatečně nabitou. Při balení kufru na delší cesty pamatujte, že musíte do kufru přibalit i nabíječku na čtečku. Vybitá čtečka je noční můrou každého knihomola.

Méně zkušení uživatelé počítače se často obávají práce s elektronickou podobou knih. Do čtečky je potřebné knihy nahrát ve správném formátu. První nahrání knih do zařízení může být pro někoho oříšek, avšak po zjištění postupu je další práce s čtečkou hračka.

Půjčování knih - veliká nevýhoda čtečky

Máte rádi návštěvy knihoven, antikvariátů a nákupy použitých knih? Pak pro vás možná čtečka není nejvhodnějším řešením. V současné době je půjčování elektronických knih ještě problém, knihovny mají k dispozici pouze pár starších titulů. Proto je zpravidla potřeba novější tituly pořídit nové. Ceny nových knih v elektronické podobě jsou srovnatelné s cenami tištěných knih. Proto opravdu záleží pouze na preferencích každého čtenáře.

 

ZdroJ:

Osobní zkušenosti autorky + rozhovory s dalšími čtenáři v jejím okolí

Věčná debata milovníků knih – tištěná kniha vs. elektronická čtečka

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!