Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Demonstrace proti vládě Petra Fialy / foto: shutterstock / Helena Zezulkova

Okamurovo vlajkové vítězství

Předsedkyně sněmovny se na státní svátek 28. října připojila k aktivitě „Bereme svou vlajku zpět“ na sociální síti Twitter. Co tím Markéta Pekarová Adamová myslela a jak to vlastně souvisí s předsedou SPD Tomiem Okamurou?

Česká vlajka je jednoduchá a krásná. Je dobře zapamatovatelná jako symbol, proto je překvapující, že nikde moc nevlaje. Když jedete do Polska, Rakouska, nebo Maďarska, jejich vlajky tam jsou vidět podstatně častěji. A to nemluvíme o Řecku, USA nebo Turecku, tam vlají v podstatě na každém rohu.

V pátek proběhly demonstrace proti nepopulární pětikoaliční vládě v Praze a v Brně. Tentokrát je pořádalo opoziční hnutí SPD Tomia Okamury, vládou označováno jako extremistické. Tam bylo našich vlajek požehnaně. Možná proto se ozvala Markéta Pekarová Adamová na sociální síti Twitter s příspěvkem „Bereme si vlajku zpět“. Vysvětlení bylo něco ve stylu, že českou vlajku používají „proruské“ síly a podporovatelé „nacionalistů“.

Je pravda, že když vidíme protesty provládních skupin, jako je třeba Milion chvilek pro demokracii, české vlajky jsou tam často v menšině. Je tam mnoho vlajek EU, amerických, ukrajinských a kdovíjakých ještě. Hnutí Milion chvilek se dříve hodně proslavilo protesty proti Andreji Babišovi, když se ale k moci dostaly strany vládní pětikoalice, najednou se po něm téměř slehla zem. Až dnes o sobě dávají zase vědět. Vezmou aspoň nyní více českých vlajek? Je to možné, protože vládní strany najednou k jejímu vyvěšování vyzývají.

Na protestech provládního spolku Milion chvilek pro demokracii byly naše vlaky často v menšině - zdroj: shutterstock / Tereza Koudelková

Proč tedy takový obrat, když předtím prosazovala spíše ukrajinskou vlajku a vlajku EU? Uvědomila si paní Markéta, že to je přece samozřejmost, aby naše vlajky svobodně vlály nad naší zemí?

Anebo si prostě situaci promyslela, a došla k závěru, že většina lidí má naši vlajku raději, než vlajku EU, americkou nebo ukrajinskou. A že by to mohlo ukrást nějaké ty body opozičnímu hnutí SPD, které od začátku operuje s českou vlajkou, samozřejmě nejen ono.

Zřejmě je to vítězství Tomia Okamury. Jeho protivníci začnou naši vlajku brát vážně, tak jak to dělá on od začátku. Markéta Pekarová Adamová si tedy „nevezme vlajku zpět“, ale přidá se ke správnému pohledu na věc, že naše vlajka je náš symbol a naše společná historie. Nemůže si jí nikdo přivlastnit, ani ona, ani různí fašisté, demagogové a vypočítaví lidé z jakékoli části politického spektra. Vládní pětikoalice byla tedy možná tlakem z ulice donucena k tomuto kroku. Doufejme, že jí to vydrží.

Zdroje:

(1) Sociální síť Twitter

(2) spd.cz

(3) top09.cz

Anketa

Okamurovo vlajkové vítězství

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!