Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Víno a moře / foto: shutterstock

Nejsou bublinky jako bublinky

Patříte mezi milovníky šumivých vín, ale nikdy jste úplně nepochopili, jaký je mezi nimi rozdíl? Sekt, šampaňské, prosecco, frizzante – zní to jinak, ale princip je přeci stejný. Nebo ne? Začtěte se do našeho článku a poznejte, čím a proč se liší.

Prosecco

Asi pro vás nebude velkým překvapením, že prosecco má svůj původ v Itálii. To pravé s ochranným označením se vyrábí právě v italské oblasti Benátska. Svůj název nese po stejnojmenné vesnici. Aby mohlo být šumivé víno označeno na vinětě jako Prosecco, musí obsahovat alespoň 85% odrůdy Glera. Typicky prochází dvojí fermentací a po vykvašení se do lahví plní pod tlakem. V posledních letech je toto apeninské šumivé víno na vzestupu nejen díky jeho využití v mnohých známých koktejlech, ale i díky svěží perlivé chuti a výrazné úspoře peněz oproti dražšímu šampaňskému.

Prosecco
Prosecco – Zdroj: Shutterstock.com

Frizzante

Frizzante je jedním z přívlastků pro výše jmenované prosecco. Pokud jej doslovně přeložíme, v češtině získáme spojení „jemně perlivé“. Jestli jste ho někdy v minulosti vyzkoušeli, víte, že název přesně odpovídá vlastnostem takového vína. Pro jeho svěží a lehkou ovocnou chuť a díky nižšímu obsahu alkoholu je oblíbeným nápojem v letních měsících. Do výroby frizzante se čím dál častěji pouštějí i čeští a moravští vinaři. Na rozdíl od Prosecca není omezeno na zastoupené odrůdy, a proto ho, s trochou nadsázky, můžete správným kvašením vytvořit z každého druhu hroznů.

Sekt

Jako sekt označujeme jakostní šumivá vína. Může být vyroben dvojí metodou, buď za využití tradiční metody, kdy kvasí přímo v lahvi, nebo opět druhotným kvašením v nerezových tancích. Že jde opravdu o sekt, poznáme zejména díky tlaku v lahvi, který je oproti dvěma předešlým bublinkovým nápojům minimálně 3 bary. Právě ten je častou příčinou vystřelení korku z lahve.

Ochutnávka vín
Ochutnávka vín – Zdroj: Shutterstock.com

Šampaňské

To nejlepší na konec, král šumivých vín – šampaňské. I to je vyráběno pomocí druhotného kvašení, které ale musí proběhnout přímo ve skleněné lahvi. Pravé šampaňské má chráněné místo původu a mohou se tak označovat pouze vína z oblasti Champagne-Ardenne. Pro jeho výrobu jsou povolené jen tři odrůdy.

Jednu věc mají všechna perlivá vína společnou a to je oficiální rozlišení podle obsahu cukru. Od nejsuššího po nejsladší proto nesou přívlastky brut nature, extra brut, brut, extra dry, sec, demi sec a doux. Vybrat si může opravdu každý, tak na zdraví!

 

Zdroje:
https://www.vinoadestilaty.cz/vinny-radce/rozdeleni-a-vyroba-champagne-sektu-a-sumivych-vin/

https://www.taste.com.au/entertaining/articles/prosecco-vs-champagne-whats-difference/pt9wbdwp

https://www.ocenenavina.cz/slovnik-vinarskych-pojmu/sekt/?gclid=Cj0KCQiA4OybBhCzARIsAIcfn9lrPW30q_ELbdnoKKNVakK8Pmr7Mo5cKbUW-THmQHSvW3B__-GP5FMaArE5EALw_wcB

https://www.vinotrh.cz/akce-recenze/akce/co-je-to-frizzante

Nejsou bublinky jako bublinky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!