Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Václav Havel / foto: Michal Kalásek / shutterstock.com

Václavu Havlovi se z prezidentských kandidátů nejvíce podobá Jaroslav Bašta

Prezidentských voleb se účastní nakonec devět kandidátů, některé navrhli poslanci a senátoři, jiní nasbírali potřebný počet podpisů. Ovšem téměř nikdo z nich může říci, že byl trestán komunistickým režimem. Téměř.

Tyto prezidenstké volby jsou zajímavé jednou věcí, velkou skupinou jsou v nich zastoupeni komunističtí funkcionáři a členové Socialistického svazu mládeže. Konkrétně se jedná o Petra Pavla (spíše známého jako Generál Pavel), Andreje Babiše, Pavla Fischera a Tomáše Zimu. Další tři kandidáti byli příliš mladí, aby se komunisty či svazáky mohli stát (Nerudová, Hilšer, Diviš), takže zbývají dvě jména – Josef Středula a Jaroslav Bašta, kteří měli dostatečně dospělý věk v roce 1989 a přesto komunisty nebyli. A právě Bašta byl komunistickým režimem vězněn, jako jediný z kandidátů.

Havel byl posledním československým a také prvním českým prezidentem, za minulého režimu byl vězněn za své politické názory. V tomto je v naší novodobé historii unikátní, jeho dva následovníci, tedy Václav Klaus a Miloš Zeman, za socialismu perzekuováni nebyli.

Jaroslav Bašta - zdroj: www.spd.cz

Kdo se tedy stane dalším českým przidentem? Bude to někdo mladý, nebo chráněnec minulého režimu či naopak disident? Zvláštní je, že vládní pětikoalice (TOP09, ODS, KDU-ČSL, STAN, Piráti) podporuje tři kandidáty, z nichž dva jsou bývalí členové KSČ či SSM. O disidenta Baštu zájem nemají. Je pravda, že ODS za časů Havla nebyla s tímto prezidentem v nijak nadstandardních vztazích, ale dnešní premiér Fiala z této strany jej velmi uznává a používal jeho jméno i v předvolební kampani.

Bašta se Havlovi podobá i vzhledově, není příliš vysoký, má brýle a jako Havel trochu i artikuluje. Na rozdíl od něj ovšem nebyl spisovatelem a naopak má zkušenosti s diplomacií, neboť dříve pracoval jako velvyslanc jak na Ukrajině, tak v Rusku. V každém případě, někteří lidé, kteří s nostalgií vzpomínají na Václava Havla a nelíbí se jim Danuše Nerudová a jí podobní kandidáti, dají hlas právě Jaroslavu Baštovi.

 

Zdroje:

(1) Hovory s Pavlem Fischerem (kniha) - P. Fischer

(2) Dopisy Olze (kniha) - V. Havel

(3) idnes.cz

(4) Česká Wikipedie

Václavu Havlovi se z prezidentských kandidátů nejvíce podobá Jaroslav Bašta

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!