Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Poslech audioknihy / foto: shutterstock

Audioknihy aneb čtení knih v uspěchané době

Mluvené slovo je vyhledávanou formou sebevzdělávání i odpočinku. Audioknihy tak nabízí příjemnou alternativu pro milovníky knih, kteří jsou neustále v pohybu a nemají prostor číst tištěnou či elektronickou knihu. 

Při jízdě v autě, úklidu domácnosti, cestování v hromadné dopravě i na procházce, přesně při těchto činnostech lidé nejvíce poslouchají audioknihy. A nejen v tuto dobu. Převyprávěné knihy poslouchají lidé také před  spaním, když chtějí ulevit unavený očím a zároveň o chvilku se zajímavou knihou nechtějí přijít. 

Spánek a audiokniha

Poslouchání audioknih před spaním má i své nástrahy. Občas nastane situace, že se posluchač do vyprávění zaposlouchá a usne. Při probuzení ho čeká nemilé zjištění, že si část knihy nepamatuje. Nastává pak fáze hledání časového úseku vyprávění, při kterém usnul. Pokud není možné určit přesnou část zvukové stopy, kde je vhodné v poslechu pokračovat, zpravidla padne volba na přehrání určité pasáže podruhé.  

Poslech audioknihy v posteli
Poslech audioknihy v posteli – Zdroj: Shutterstock.com

V hlavní roli soustředění

A jaké jsou další nevýhody audioknih? Pro vstřebání všech informací z knihy je zapotřebí se na poslech namluvené knihy soustředit. V opačném případě se opakuje již výše popsaná situace. I jen malé zamyšlení, kvůli kterému část příběhu nevnímáme, nás donutí se v poslechu vrátit o pár minut zpět. 

Vybírejte knihy podle ukázky

Při poslechu namluvených odborných publikací může být komplikací skutečnost, že nejsou k dispozici obrázky, diagramy a grafy zobrazené v tištěné i elektronické verzi publikace. Proto je vždy vhodné zvážit, zda daná kniha odpovídá potřebám posluchače. Ideální možností před koupí audioknihy je poslech krátké ukázky, která je zpravidla u knih k dispozici.  

Audiokniha pro učení cizích jazyků
Audiokniha pro učení cizích jazyků – Zdroj: Shutterstock.com

Kde audioknihy pořídíte?

A kde je možné namluvené knihy pořídit? Většina internetových knihkupectví má audioknihy v nabídce, proto zajímavé tituly v audio formě na trhu jistě objevíte. Zakoupené knihy můžete poslouchat na mobilu, v autorádiu i v počítači. Také některé elektronické čtečky knih umí audioknihy přehrát. 

Jste-li milovníci mluveného slova, jistě máte s poslechem mluvených knih zkušenost. Pokud jste však tuto formu knih ještě nevyzkoušeli, dejte mu šanci. Třeba knihám v mluvené formě propadnete a vaše knihovna se bude neustále rozšiřovat.

 

Zdroj:

https://www.audiolibrix.com/cs

Audioknihy, aneb čtení knih v uspěchané době

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!