Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jimmy Hendrix / foto: shutterstock

Muzikanti, kteří dohráli předčasně

Mnoho lidí si přeje být jako celebrity. Závidíme jim moc i peníze, bereme je mnohdy za své modly. Se slávou a veřejným životem se krom přepychu a prestiže ale pojí i spousta neduhů a psychických problémů, které často vyústí až do nejhoršího.

Dobrovolně opustilo tento svět několik desítek umělců, kteří už neunesli tíhu veřejného života. Některé si do hvězdného orchestru povolal nebeský dirigent sám a podlehli nemoci, stali se obětí nehody či své závislosti na drogách nebo alkoholu. Zavzpomínejme teď krátce aspoň na některé z nich.

Léky a alkohol jsou nebezpečnou kombinací
Léky a alkohol jsou nebezpečnou kombinací – Zdroj: Shutterstock.com

Klub 27

Mnozí jste jistě o tomto klubu již slyšeli, nikdo do něj ale dobrovolně nechce patřit. Jedná se o označení skupiny slavných osobností, jejichž život vyhasl přesně v 27. roce jejich života. Pro nás Čechy může být zajímavé, že zpětně je za prvního člena tohoto seskupení považován český skladatel Josef Slavík, přezdívaný „český Paganini“, který podlehl chřipce. Na nebeské turné se za ním posléze vydaly mnohé slavné osobnosti.

Zakladatel Rolling Stones Brian Jones se utopil v bazénu pod vlivem drog. Špatné návyky byly o rok později osudné i Jimimu Hendrixovi, a tak i jeho kytara zní už jen v nebi, kde na ni možná doprovází známou zpěvačku Janis Joplin, jež rovněž nezvládla ukočírovat svoji drogovou závislost. Skoro to vypadá, že pro talentované muzikanty není kombinace dvacátého sedmého roku života a heroinu úplně nejšťastnější, na poslední cestu vyslala i Kurta Cobaina, zakladatele slavné Nirvany. O necelých 20 let později vydechla naposledy zpěvačka Amy Winehouse, která prohrála svůj boj se závislostí na alkoholu. Tragický výčet letos prozatím uzavřel baskytarista IMT Smile Peter Bartoník, kterého o život připravila zákeřná rakovina.

Hvězda Janis Joplin vyhasla příliš brzy
Hvězda Janis Joplin vyhasla příliš brzy – Zdroj: travelview / Shutterstock.com

Hvězdy, které nehasnou

Když se ještě vrátíme na světová pódia a hlouběji do historie, každému asi přijdou na mysl Freddie Mercury, Michael Jackson či Elvis Presley. Tito velikáni měli v osudu napsáno zářit na jevištích jen po omezenou dobu, jejich hity však zůstávají napořád a neztrácejí na hodnotě ani kvalitě. A až se jednou člověk vydá „zaklepat na nebeskou bránu“, čeká ho bezpochyby hvězdný festival plný výjimečných talentů.

Hvězdný Fredie
Hvězdný Freddie – Zdroj: vijanarko / shutterstock

Ani českým celebitám se předčasná smrt nevyhýbá

Bohužel ani kdybychom přidali kompletní výčet členů výše zmíněného Klubu 27, nejednalo by se o konečný výčet umělců, kteří zemřeli příliš brzy. V roce 2010 všechny tuzemské obyvatele zasáhla zpráva o skonu zpěváka Petra Muka. Dodnes není jasné, zda za tím stála nešťastná náhoda a chybné užití léků v kombinaci s alkoholem či dobrovolně ukončil svou pěveckou dráhu i život. O 4 roky později neméně tragicky zahynula i Iveta Bartošová, které démon alkohol nepřinesl kýženou úlevu, ale pouze prohluboval psychické problémy. Dobrovolně se vydala zpívat s anděly v roce 2014.

 

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/27_Club

https://zena.aktualne.cz/kariera/byli-slavni-a-zemreli-mladi-hvezdy-ktere-zhasly-predcasne/r~2edb63f474d511e8a105ac1f6b220ee8/v~sl:1718eceb5a04fe43309cf36be45a040b/

https://www.ctidoma.cz/v-obraze/nejista-smrt-zpevaka-petra-muka-osudne-mu-byly-leky-alkohol-dnes-oslavil-56-let-64039

https://cs.wikipedia.org/wiki/Iveta_Barto%C5%A1ov%C3%A1

https://worldwidetune.com/musicians-who-died-young?utm_content=cmp-true

Muzikanti, kteří dohráli předčasně

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!