Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mytí oken / foto: shutterstock

5 tipů na rychlé mytí oken beze šmouh

Mytí oken je pro mnohé z nás otrava. Existují však tipy, které mnohdy využívaly již naše babičky, a díky kterým si mytí oken usnadníte a urychlíte. Jaké to jsou?

V mrazech okna nemyjte

Už jste někdy myli okno v mrazu? Já ano a bylo to k ničemu. I přes horkou vodu mi k oknu přimrzal hadr a o leštění vůbec nemohla být řeč. V mrazech zkrátka okna nemyjte. Počkejte si, až bude alespoň 5 °C nad nulou. Na druhou stranu ani ve velkém horku, a především v přímém slunci se okna nemyjí dobře. Voda se saponátem zasychají na skle moc rychle a vytváří šmouhy. Počkejte proto raději, až se sluníčko stočí jinam.

Krásně umytá okna
Krásně umytá okna – Zdroj: Shutterstock.com

Voda se správnou teplotou

Také teplota vody může hrát roli v tom, jak dobře se vám okna myjí a především leští. Ve studené vám mohou mrznout ruce a rozhodně to není příjemný pocit se v ní ráchat. Příliš horká voda zase může snížit účinnost mycích přípravků. Proto si natočte vodu vždy raději vlažnou.

Vyberte správný přípravek

Mnoho hospodyněk rádo myje okna s klasickým přípravkem na nádobí. Krásně pění, může příjemně vonět a dobře odstraňuje špínu a prach z oken. Jenže problém je v tom, že přípravky bez alkoholu mohou na oknech zanechat vrstvu, na kterou se chytají další nečistoty. Proto je vždy lepší sáhnout přímo pro prostředcích určených na mytí a leštění oken.

Naleštěná okna
Naleštěná okna – Zdroj: Shutterstock.com

Umýt, setřít, vyleštit

Pouhý přípravek na mytí oken – nastříkaný a setřený – nestačí. Je potřeba dodržet jednoduchý postup, abyste si zbytečně špínu nerozpatlávali po oknech. Nejprve rámy i sklo pořádně umyjte. Rámy otřete suchým hadrem, na sklo můžete použít stěrku nebo rovněž suchý hadr. Následně naneste přípravek na leštění a krouživými pohyby sklo vyleštěte. Kromě hadru můžete použít papírové ubrousky, staré noviny nebo dokonce kávový filtr.

Pomocníci nade vše

K mytí a leštění oken existují pomocníci, kteří vám ušetří čas i námahu. Pořídit si můžete gumovou stěrku, která je z jedné strany opatřena houbou. Tou nejprve okno umyjete a stěrkou pak vodu stáhnete směrem dolů. Ještě rychlejší a účinnější je pak vysavač na okna, který vodu stahuje dolů, rovnou ji odsává a zároveň okna krásně naleští.

 

Zdroj:

https://www.denik.cz/dum-a-byt/pet-tipu-pro-snadne-myti-oken-20180907.html

5 tipů na rychlé mytí oken beze šmouh

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!