Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šťastná rodina / foto: shutterstock

Jak na rodinné plánování

S nástupem dětí do školek, škol a návratem dospělých do práce po rodičovské dovolené skoro každá rodina začíná řešit, jak skloubit práci, vodění dětí do výchovných zařízení a k tomu si umět užít i volný čas a kroužky.

Kdo s kým, kde a jak?

Na úvod je dobré si na papír či do počítače napsat jednotlivé aktivity pro každého člena rodiny. Kdy musí být děti ve školce, škole či na kroužku, v kolik nastupujete do práce vy či partner, i vaše volnočasové aktivity. Pokud počítáte, že některé úseky můžou hlídáním pokrýt i prarodiče či jiní rodinní příslušníci, napište si k tomu i jejich časové možnosti. Nezapomeňte si v rámci rozvrhu aktivit poznačit i nutný úklid domácnosti či vaření a nákupy, i tyto činnosti přeci jen vezmou nějaký čas. Jakmile máte všechno přehledně před sebou, může naplno začít plánování.

Přehlené plánování
Přehledné plánování – Zdroj: Shutterstock.com

Dělba práce

I když jste to vy, kdo dává harmonogram dohromady, nad jeho sestavováním se sejděte všichni. Určete si priority co se týče práce a podělte se o další činnosti co nejspravedlivěji. Nemusíte na bedrech nést celou domácnost. Pokud je například váš zaměstnavatel benevolentnější a pokryjete díky tomu vyzvedávání dětí a návštěvy lékařů, nechte naopak partnera uklidit či uvařit nebo ho poproste, aby vám pomohl s činnostmi, které se dají udělat v kterýkoliv čas.

Nejen práce, taky zábava

Máte už všechny důležité termíny a povinnosti rozděleny? Výborně, můžete si naplánovat i volný čas. Může se to zdát zbytečné, ale mnohdy na sebe dospělí zapomínají, protože vnímají starost o děti jako nejdůležitější. Určitě je to prioritou většiny, ale pokud máte tyto klíčové věci rozděleny, popřemýšlejte nad tím, jestli potřebujete nějaký čas pro své koníčky, případně naplánujte rodinné výlety i dovolené. Jednak po vás jistě zaměstnavatel bude chtít volno nahlásit dopředu, a navíc, když to uvidíte černé na bílém, tak se z rodinných aktivit tak snadno nevymluvíte. Nebudete pak litovat, že jste celé dětství svých ratolestí strávili mezi prací a domácí činností.

Rodinný výlet

Mějte plán na očích

Jakmile budete s plánem hotovi, napište si ho do přehledné tabulky nebo kalendáře. Je jedno jestli ji budete mít v počítači, mobilu nebo vyznáváte tradiční papírové plánovače, hlavně itinerář umístěte tam, kde ho budete mít vy i členové rodiny neustále po ruce. Snáze se vám bude dodržovat a můžete být klidni, když každý večer uvidíte, že jste všechno splnili.

Možná jste typ člověka, který lépe funguje v chaosu, ale většinou je s narůstajícím počtem dětí a zvětšující se rodinou potřeba do zmatku přidat i trochu řádu, abyste rodinný vůz ukočírovali.


Zdroj:

Autorský článek

 

Jak na rodinné plánování

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!