Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Čajové sáčky / foto: shutterstock

Čajové sáčky lze efektivně využít v domácnosti

Vložit čajový sáček do hrnku, zalít horkou vodou, vylouhovat, vypít a použitý vyhodit do koše. Pokud zejména rádi pijete černý nebo zelený čaj, tak sáčky nevyhazujte. Dejte jim druhou šanci. Jak je využít?

Čaj má pozitivní vliv na lidské zdraví. Jeho spotřeba u nás stále roste. Oblibě se těší zejména sáčkový, a to nejen z praktického hlediska. Vychutnejte si šálek lahodného čaje. Sáček ovšem nevyhazujte a využijte jeho dalších užitečných vlastností. Na co vše se vám doma hodí?

Účinná kosmetická pomoc

Jedním z nejznámějších a nejosvědčenějších způsobů, jak využít čajové sáčky, je jejich opětovné použití na unavené oči, na kruhy pod očima či případné otoky. Použité čajové pytlíky stačí zchladit ve studené vodě nebo je dát do lednice. Poté si je přiložte na zavřená víčka. Pocítíte okamžitou úlevu a efekt. Díky této schopnosti se dají dobře použít rovněž na popálená místa, na zklidnění podrážděné pokožky od sluníčka či ran po bodnutí hmyzem.

Unavené oči osvěží čajové sáčky
Unavené oči osvěží čajové sáčky – Zdroj: Shutterstock.com

Čajové pytlíky můžete využít i v rámci domácího wellness. Napusťte si do vany horkou/teplou vodu a dejte do ní pár použitých čajových sáčků. Antioxidanty v nich obsažené udělají dobře vašemu tělu nejen zevnitř v rámci konzumace čaje, ale i v tomto případě zvenku. Čajová koupel dopřeje tělu relaxaci a pomůže taktéž ke zklidnění pokožky. Odvar je výborný na vlasy. Použité sáčky znovu převařte a odvar nechte vychladnout. Na závěr si jím přelijte vlasy, které budou lesklé a vyživené. Pro světlé vlasy je ideální odvar z heřmánkového čaje, a naopak pro tmavé je nejlepší černý.

Výluh z použitého čaje můžete použít i jako ústní vodu. Čaj má dezinfekční účinek a bojuje proti zubnímu kazu a tím tedy i proti zápachu z úst. Chvíli vykloktat, ale ne příliš dlouho, mohl by vám obarvit zubní sklovinu.

Pomocník v domácnosti

V domácnosti se lze potýkat s odérem linoucím se z myčky na nádobí či lednice, kde se mísí pachy různých potravin. Stačí dovnitř vložit čerstvě vyluhované sáčky černého čaje na talířku nebo v misce. Dokud neuschnou, pomůžou s eliminací nepříjemného pachu. Stejně dobře pomáhají i zavěšené čajové sáčky v odpadkovém koši nebo kočičí toaletě. Použité sáčky si poradí s odstraněním zápachu z rukou po práci s cibulí, česnekem nebo rybou. Taktéž v případě zápachu obuvi. Vložte do bot použité pytlíčky a nechte působit přes noc.

Čajové sáčky dokáží odstranit mastnotu a skvrny z oken a zrcadel. Čaj opětovně vylouhujte a nastříkejte rozprašovačem na sklo, nechte chvíli působit. Poté stačí jen čistým hadrem utřít do sucha. V případě mastnoty a připálenin nádobí, tak naplňte hrnec vodou, vhoďte do něj pár použitých čajových sáčků a nechte působit přes noc. Ráno stačí hrnec jen opláchnout. Další efektivní využití je i v podobě domácího osvěžovače vzduchu. Použité sáčky pokapejte oblíbeným esenciálním olejem a položte do misky. Krásně provoní váš byt. Jakmile olej vyprchá, jednoduše přidáte opět pár kapek.

Co vše dokáže čajový sáček?
Co vše dokáže čajový sáček? – Zdroj: Shutterstock.com

Využití v kuchyni aneb koření nade vše

V tomto případě vás účinek čajových sáčků doslova ohromí. Až budete vařit těstoviny nebo rýži, dejte nejprve povařit vodu s použitými čajovými sáčky. Po cca 10 minutách sáčky vyndejte a vařte tak, jako obvykle. Uvidíte, jak dokáží prospět chuti. Rozdíl ihned poznáte. Nutno zmínit, že nejvíce vynikne v případě vaření jasmínové nebo chia rýže.

Přírodní hnojivo i odpuzovač nejen hlodavců

Použité čajové pytlíčky dejte do konvice s vodou a zalévejte s ní rostliny doma nebo i venku záhony. Zbavíte se tak i plísní a škůdců. Pokud máte problém s hlodavci, tak je dobré použité čajové pytlíčky umístit do skříně, spíše či pod postel. Hlodavci vůni čaje přímo nesnáší. Nutno zmínit, že čajové aroma odpuzuje i pavouky a mravence.

 

Zdroj:

https://www.dumazahrada.cz/clanek/jak-vyuzit-pouzite-cajove-sacky-20220330.html

www.primanapady.cz

 

 

 

 

 

Čajové sáčky lze efektivně využít v domácnosti

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!