Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zlato / foto: shutterstock

Co jste možná nevěděli o zlatě a mohlo by vás zajímat

Zlato je v posledních měsících středem pozornosti nejednoho investora. Existuje ale několik zajímavostí, o nichž jen málokterý investor ví. Seznamte se s tím nejzajímavějším, co o drahém kovu víme.

Voda na víno? Ne, na zlato

Zlato si dnes spojujeme se všemi kontinenty, jelikož bylo objeveno v Evropě, Americe, Asii i jinde. Jen málokdo ale ví, že zlato pochází vlastně z vody. Tedy, v některých případech drahý kov ze zlata skutečně vzejde. Kupříkladu při zemětřesení se tak stává a jedlý kov vyplývá na světlo.

Ano, čtete dobře – jedlý kov. Zlato je skutečně k snědku, i když ho samozřejmě nemusíte hned chutnat. Dokonce se malé stopy tohoto drahého kovu nachází i v eukalyptu, který si běžně kupujeme v květinářstvích do vázy.

Zlaté mince
Zlaté mince – Zdroj: Shutterstock.com

Olympijská zlatá medaile? Není to nic moc

Zlato jako takové si spojujeme s olympijskými hrami i s jinými soutěžemi. Právě při těchto událostech se snažíme získat tu kýženou medaili, ale už si neuvědomujeme, že by nám mnoho peněz při případném prodeji nepřinesla. Zlaté medaile totiž mnoho pravého drahého kovu neukrývají. Spíše naopak – ukrývají jen hrstku zlata, konkrétně 1,34 %.

Když už jsme ale u té olympiády, věděli jste, že veškeré zlato, které bylo kdy vytěženo, by zaplnilo pouze tři olympijské plavecké bazény? A když si vezmeme, že kupříkladu 6 miligramů zlata se každoročně ztrácí jenom ze snubních prstenů proto, že se prsteny nosí, zanedlouho budeme moct jeden bazén odečíst.

Zlaté cihly
Zlaté cihly – Zdroj: Shutterstock.com

Vzhůru do londýnského podzemí

Kdybyste se jednoho dne chtěli stát zlatokopem, místo do dolů byste se měli vydat do londýnského podzemí. Právě pod ulicemi anglického města se totiž nachází zhruba pětina veškerého zlata, které kdy bylo vládami drženo.

Pokud by se však zlato vytratilo, podle NASA se za ním můžeme vydat do vesmíru. Prý totiž jenom jeden asteroid blízký Zemi obsahuje zhruba 20 miliard tun drahého kovu.

 

Zdroj:

https://vitenevite.cz/25-zajimavosti-o-zlate/

Co jste možná nevěděli o zlatě a mohlo by vás zajímat

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!