Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Disney princezny / foto: Lauren Elisabeth / Shutterstock.com

Disney pohádky a jejich inspirace skutečnými příběhy

Každá správná pohádka má šťastný konec. Opravdové příběhy, které za známými pohádkami z dílny Walta Disneye stojí, ale většinou tak šťastné nebyly.

Není tajemstvím, že několik příběhů, které studio Disney zfilmovalo, se inspirovalo pohádkami bratří Grimmů nebo Hanse Christiana Andersena. Jen byly upravené do méně brutální podoby, která je vhodnější pro dětské diváky. Málokdo ale ví, že za těmito postavami z pohádek stojí skutečné historické osobnosti.

Kráska a zvíře

V pohádkové verzi se krásná Belle zamiluje do prince zakletého ve Zvíře. Takový pár v 16. století skutečně existoval. Petrus Gonsalvus ale nebyl změněný kletbou, nýbrž vzácnou genetickou abnormalitou zvanou hypertrichóza. Ta způsobuje nekontrolovatelný růst ochlupení po celém těle. Navzdory tomu se oženil krásnou Catherine, která po jeho boku strávila 40 let a porodila mu 7 dětí. 4 z nich zdědily stejnou abnormalitu. Bohužel byly stejně jako Petrus tehdy považované spíš za zvířata než za lidi.

Pohádka se dočkala i divadelního zpracování
Pohádka se dočkala i divadelního zpracování – Zdroj: Shutterstock.com

Pocahontas

Dcera indiánského náčelníka Pocahontas, vlastním jménem Matoaka, se opravdu narodila v roce 1595. O jejím vztahu k britskému průzkumníkovi Johnu Smithovi ale neexistují žádné přímé důkazy. V době, kdy ho navíc údajně měla zachránit před smrtí, jí bylo pouhých 11 nebo 12 let. Ví se ovšem to, že skutečná Pocahontas byla unesena kolonizátory a výměnou za svobodu přinucena vzít si majitele plantáží Johna Rolfeho. Zemřela v pouhých 21 letech.

Příběh indiánské dívky jako inspirace pro pohádku
Příběh indiánské dívky jako inspirace pro pohádku – Zdroj: Shutterstock.com

Locika

Příběh Lociky je inspirovaný postavou svaté Barbary, která žila ve 3. století. Údajně byla tak krásná, že ji vlastní otec nechal zamknout do vysoké věže, aby ji uchránil před dotěrnými nápadníky. Ti se za ní ostatně snažili vyšplhat i tak. Jenže Barbara ve věži konvertovala ke křesťanství a zasvětila se Bohu. To se jejímu pohanskému otci nelíbilo, a tak ji setnul hlavu mečem. Za to ho stihl trest, jen chvíli po popravě ho zabil úder blesku.

 

Zdroj:

https://www.smithsonianmag.com/history/true-story-pocahontas-more-complicated-than-you-might-think-180962649/

https://www.businessinsider.com/fairy-tales-based-on-true-stories-2019-9

https://listverse.com/2022/11/24/10-disney-princesses-their-sometimes-dark-real-life-counterparts/

Disney pohádky a jejich inspirace skutečnými příběhy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!