Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Klimatizace / foto: shutterstock

Klimatizace může při špatném zacházení způsobit vážné zdravotní problémy

Parné letní dny se pomalu blíží a s nimi i častější používání klimatizace. Jenže přechod z rozpálené ulice do klimatizované místnosti může být zdraví velmi nebezpečný.

Teplotní šok

Teplotní šok je jedním z nejčastějších problémů, které se v souvislosti s používáním klimatizace vyskytují. Jde o prudkou změnu teploty, která velmi zatěžuje cévní a srdeční systém. Pozor by si tedy měli dát především kardiaci a pacienti trpící vysokým krevním tlakem, kterým střídání teplot může přivodit rychlé zhoršení stavu až kolaps.

Ideální rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou by neměl překročit 7 °C. Pobyt v přechlazené místnosti může dát zabrat i jinak zcela zdravým jedincům. Typicky způsobuje rýmu a ucpané dutiny. Také je vhodné se před přechodem mezi místností a venkovním prostředí chvíli aklimatizovat, třeba na chodbě.

Pokud se pohybujete v klimatizované místnosti, dbejte na dostatečný příjem tekutin. Zamezíte tak vysychání sliznic a nepříjemnému škrábání či bolesti v krku, které může přejít až v angínu nebo zánětu dutin či středního ucha. Rozhodně byste neměli sedět tak, aby klimatizace mířila přímo na vás. Pokud totiž chladný vzduch míří na záda nebo zátylek, hrozí vznik křečí a bolesti.

Klimatizaci je třeba pravidelně čistit
Klimatizaci je třeba pravidelně čistit – Zdroj: Shutterstock.com

Nebezpečné mikroorganismy

V nesprávně nebo nedostatečně čištěné klimatizaci číhá rovněž nebezpečí v podobě nežádoucích mikroorganismů. Klimatizační zařízení je totiž ideální prostředí pro množení bakterií, plísní a virů. Nejznámější a nejzávažnější nemocí je legionelóza, může se ale objevit i streptokok nebo „jen“ virus chřipky. Poměrně časté jsou infekce horních cest dýchacích, bronchitida a astma.

Filtry klimatizace je nutné pravidelně měnit podle doporučení výrobce. Pravidelná údržba a dezinfekce by měla být samozřejmostí. Svou roli v šíření nemocí hraje i relativní vlhkost vzduchu. Pokud je vyšší než 50 %, snižuje se schopnost přežití některých z nich.

 

Zdroj:

https://www.klimasvet.cz/clanky/rizika-spojena-s-pouzitim-klimatizace-jak-se-jim-vyhnout/

https://www.ockovacicentrum.cz/cz/klimatizace-na-co-si-dat-pozor

https://www.ctidoma.cz/zdravi-styl/vedro-klimatizace-pro-nekoho-muze-jit-o-smrtelnou-kombinaci-zmeny-teplot-zatezuji-cevy-i

Pozor na klimatizaci, může i zabíjet

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!