Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jak vyčistit mikrovlnku / foto: shutterstock

Jak vyčistit mikrovlnku během pár minut? Pomůže citron, ocet i jedlá soda

Mikrovlnná trouba je nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ji však udržet čistou? Jak vyzrát na mastnotu a špínu? Jde to snadno a bez chemie.

Mikrovlnka je skvělou a obětavou pomocnicí v domácnosti, ale mnohdy její čištění zanedbáváme. Postupně se tak v ní hromadí mastnota, špína. Když se pak konečně odhodláme ji umýt, je to náročnější. Ale nemusí být. Vyčistit mikrovlnnou troubu lze poměrně snadno, rychle a bez chemie. Vystačíte si s běžně dostupnými ingrediencemi, které máte doma.

Úklidové prostředky
Úklidové prostředky – Zdroj: Shutterstock.com

Běžné vyčištění aneb na co pamatovat

Než se vůbec pustíte do čištění, tak nejdříve mikrovlnku vypněte z elektřiny. Úklid začněte horní částí mikrovlnky a postupujte směrem dolů. Nezapomeňte však ani na strop a dvířka. Otočný talíř a veškeré díly pod ním umyjte či je vložte do myčky na nádobí. Jedná se tak o běžné čištění v rámci pravidelné údržby. Ale co dělat, když je třeba razantnější zásah, neboť v mikrovlnce je více mastnoty a špíny?

Voňavý a účinný citron

Do misky, která je vhodná do mikrovlnky, dejte pár plátků citronu. Nebo do misky s vodou vymačkejte šťávu z citronu. Nechte v mikrovlnce zapnuté na plný výkon cca 5 minut. Po uplynutí času nechte ještě cca 10 minut mikrovlnku zavřenou. Až poté ji otevřete a hadříkem vyčistěte vnitřek. Půjde to snadno. Zbavíte se tak mastnoty, špíny i případného zápachu.

Účinný citron
Účinný citron – Zdroj: Shutterstock.com

Sůl si poradí s mastnotou

Obyčejnou sůl nasypte do mikrovlnky a nechte ji vypéct do hněda. Sůl absorbuje mastnotu. Pak stačí mikrovlnku jen jednoduše vymést a vnitřní části vytřít vlhkým hadříkem.

Ocet je vhodným řešením na nečistoty

Do hrnku, který je vhodný do mikrovlnné trouby, nalijte vodu s octem, a to v poměru 1:1. V mikrovlnce přiveďte k varu, pak vařte cca 5 minut na nejvyšší výkon. Poté nechte mikrovlnku ještě cca 10 minut zavřenou. Až pak ji můžete otevřít a vytřít měkkým hadříkem. Ocet zbaví vnitřek veškerých nečistot.

Jedlá soda a ocet vyčistí zaschlé usazeniny

Smíchejte sodu s octem. Vytvořte hladkou pastu bez hrudek. Pastu dejte na hadřík namočený v teplé vodě a naneste na stěny mikrovlnky. Tímto odstraníte i zaschlé usazeniny.

 

Zdroje:

https://www.denik.cz/dum-a-byt/mikrovlnka-cisteni.html

https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/jak-vycistit-mikrovlnku-troubu-a-mycku-30000228.html

 

 

 

Jak vyčistit mikrovlnku během pár minut? Pomůže citron, ocet i jedlá soda

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!