Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vlajky před sídlem OSN / foto: shutterstock

Zajímavá fakta o vlajkách: dva státy je měly omylem stejné, nepálská vás překvapí svým tvarem

Vlajky nejsou jenom obyčejné kusy látky na stožáru. Jsou to fascinující symboly, které vyprávějí příběhy celých národů. Právě proto může být i studium vlajek, známé jako vexilologie, velmi zajímavé a přínosné.

Jak se dá předpokládat, každá vlajka má svůj jedinečný příběh a význam, který se odráží v jejích barvách, vzorech a symbolech. Podívejme se společně na několik zajímavých faktů o vlajkách z celého světa, které vám možná rozšíří obzory a usnadní vám jejich zapamatování.

Nepálská vlajka je unikátní svým tvarem

Možná vás to překvapí, ale ne všechny vlajky jsou automaticky ve tvaru obdélníku. Nepál si drží prvenství v tom, že má jedinou vlajku na světě, která nemá čtyři strany. Její tvar se skládá ze dvou trojúhelníků, které jsou nad sebou umístěny, a tvoří tak unikátní design vlajky, který je takto dobře zapamatovatelný a snadno jej odlišíte od jiných.

Nepálská vlajka
Nepálská vlajka – Zdroj: Shutterstock.com

Švýcarsko a Vatikán vsadili na čtverec

Zde máme další důkaz o tom, že ne všechny státní vlajky jsou obdélníkové. Vlajku ve tvaru čtverce má Švýcarsko a Vatikán. Jsou tak jedinými čtvercovými vlajkami na světě. Opět tedy máte skvělé vodítko, jak v záplavě vlajek můžete alespoň některé státy snadno rozeznat na první pohled.

Švýcarská vlajka
Švýcarská vlajka – Zdroj: Shutterstock.com

Fialová barva je na vlajce nejvzácnější

Vzhledem k tomu, že fialová barva se v minulosti těžko vytvářela a získávala, je na vlajkách států k nalezení pouze výjimečně. V současnosti jsou vlajky s fialovou barvou pouze dvě. Konkrétně ji najdete na vlajce státu Nikaragui a Dominiky, který leží v Karibiku. Mezi nejčastější barvy vlajek, na které můžete narazit, tak patří bezesporu červená, bílá, modrá nebo zelená.

Nejstarší vlajkou se může pochlubit Dánsko

Vlajkou, která je nejstarší na světě, se může pochlubit Dánsko. Její původ sahá až do 13. století, jelikož byla přijata už v roce 1219. Ikonická dánská vlajka je přezdívaná také jako Dannebrog, což v překladu znamená "dánské sukno".

Dánská vlajka
Dánská vlajka – Zdroj: Shutterstock.com

Lichtenštejnsko a Haiti měly nedopatřením stejné vlajky

V době, kdy nebylo tak jednoduché dostávat se k informacím a komunikace mezi kontinenty vázla, vytvořily si Lichtenštejnsko a Haiti nezávisle na sobě identické státní vlajky. Na to, že jsou jejich vlajky stejné, se přišlo až na letních olympijských hrách v roce 1936. Pro rozlišení vlajek potom Haiti přidalo na svou vlajku erb a Lichtenštejnsko korunu.

 

Zdroje:

https://www.kiwi.com/stories/cs/nejzajimavejsi-fakta-o-vlajkach/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vlajka

Zajímavá fakta o vlajkách: dva státy je měly omylem stejné, nepálská vás překvapí svým tvarem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!