Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mozek a propojení / foto: shutterstock

Návyky poškozující náš mozek: Špatná strava, denní rutina, spánkový deficit, absence zábavy

Lidský mozek je pravděpodobně nejsložitějším orgánem. Jen málo z nás mu věnuje patřičnou pozornost. A přitom díky tomu je možné předejít vzniku onemocnění. Pozor na špatné návyky.

Je zcela přirozené, že naše tělo i mysl se stárnutím mění. Něco je ovlivněno genetikou, ale mnoho prostředím a způsobem, jak trávíme čas. Přitom zdravý mozek je velmi důležitý pro běžné fungování i v rámci prevence onemocnění, jako je například Alzheimerova choroba. Mnohdy svými zvyky škodíme svému mozku. Které každodenní návyky mají negativní vliv na náš mozek? Čeho se vyvarovat a proč?

Špatná a nevyvážená strava

Strava, lépe řečeno to, co jíme, má podstatný vliv na naše zdraví, kondici i vzhled. Rovněž tak ovlivňuje i zdraví našeho mozku. Jednou z cest ke zdraví je omezení příjmu cukrů, červeného masa, uzenin i rafinovaných obilovin. Také omezení konzumace smažených jídel. Ale naopak zařazení do pravidelného jídelníčku potravin, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a mají pozitivní vliv na naši paměť i průtok krve v mozku. Proto je vhodné jíst mořské plody, lněná semínka, listovou zeleninu, ořechy, sójové boby.

Nezdravé stravování
Nezdravé stravování – Zdroj: Shutterstock.com

Spánkový deficit aneb nevhodný režim

Průměrný dospělý člověk by měl spát 7 až 8 hodin za noc, aby se cítil odpočatý a měl dostatek energie na další den. Avšak málokdo to dodržuje. Nedostatek, jakožto i kvalita spánku může výrazně ovlivnit zdraví našeho mozku. Pamatujte na to, že čím více času trávíte v narušeném spánkovém režimu, tím je pravděpodobnější, že váš mozek předčasně stárne. Z dlouhodobého hlediska může pak nekvalitní spánek mít vliv na zvýšení rizika demence.

Absence zábavy a odreagování

Zdraví lidského mozku je úzce spojeno i s pocitem pohody a štěstí. Je třeba tak myslet na zapojení aktivit pro zábavu, které pozitivně snižují riziko rozvoje demence. Zábava koneckonců udržuje naši mysl mladou a fit. Je zapotřebí si ve svém rozvrhu udělat čas na něco, co vám zaručeně přinese jistou nespoutanou radost.

Zábava ve společnosti
Zábava ve společnosti – Zdroj: Shutterstock.com

Pozor na rutinu

Rutina je fajn, ale všeho moc škodí. Většina se tak drží stejného plánu den co den. Zkrátka stereotyp je v tomto směru nejen ubíjející, ale má i negativní vliv na náš mozek. Jak to změnit? Ideální je učení se něčemu novému. Vzdělávání a učení má vliv na náš mozek, neboť vytváří kreativitu, rozšiřuje naše základy znalostí a celkového poznání. Jak se říká, nikdy není pozdě, abyste se začali učit něco nového, třeba cizí jazyk.

 

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-kazdodenni-navyky-ktere-ve-skutecnosti-poskozuji-vas-mozek-40469652

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/493680-mlsani-lenost-i-samota-odbornici-varuji-pred-navyky-ktere-nici-mozek

 

 

Návyky poškozující náš mozek: Špatná strava, denní rutina, spánkový deficit, absence zábavy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!