Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Byt jako dar / foto: shutterstock

Jak správně obdarovat své potomky, abyste neskončili na mizině

Někteří z nás disponují majetkem, ať už movitým či nemovitým, který časem budou chtít předat svým dětem. Ať už se jedná o finanční obnos nebo dům či byt, je dobré myslet i na zadní kolečka. Ne vždy se vyplatí darovat něco bez smlouvy.

Pojďme se tedy podívat, na co si dát při obdarovávání potomků pozor, a jak sestavit případnou darovací smlouvu.

Bez papírů ani krok 

Většina právníků varuje, že pokud chceme obdarovat své potomky, ať už děti nebo vnoučata, měli bychom myslet i na zadní kolečka. Snadno se totiž může stát, že se naše situace jednoho dne změní, a my zůstaneme bez peněz, bez pomoci nebo dokonce bez střechy nad hlavou, zatímco naši potomci si budou bezstarostně užívat života. Proto je vždy dobré myslet na sepsání darovací smlouvy nebo alespoň čestného prohlášení. Níže si ukážeme, jak taková darovací smlouva vypadá, a co by měla obsahovat. Nejprve si však pojďme povědět, jaké mohou nastat komplikace v případě darování peněz. 

Smlouva jako pojistka
Smlouva jako pojistka – Zdroj: Shutterstock.com

Jak darovat peníze 

Pokud chcete darovat větší obnos peněz svému dítěti nebo vnukovi, který je ženatý či vdaná, myslete na to, že ve chvíli, kdy peníze odešlete bez jakéhokoliv papíru, jež by označoval obdarovaného, stává se suma součástí společného jmění manželů. Chcete-li obdarovat pouze dceru nebo syna, nikoli jejich partnery, je dobré sepsat darovací smlouvu, kde určíte konkrétní sumu, a také toho, komu peníze dáváte.

Jak darovat nemovitost 

Když se rozhodnete darovat svým potomkům nemovitost, je to ještě trochu složitější. Můžete samozřejmě nemovitost přepsat beze smlouvy, v takovém případě však jednejte pouze ve chvíli, kdy máte zajištěné vlastní bydlení a víte, že vám nemovitost na stará kolena nebude skutečně scházet. 

Někdy chceme darovat nemovitost dětem, i když v ní dál chceme bydlet. V tomto případě je to ještě složitější a bez darovací smlouvy se to neobejde. Mohlo by se totiž stát, že se jednoho dne ocitnete na dlažbě a bez veškerých prostředků. Navíc ve stáří můžeme potřebovat péči a lepší zajištění. Jak tedy na to?

Při darování nemovitosti buďte obezřetní
Při darování nemovitosti buďte obezřetní – Zdroj: Shutterstock.com

Jak by měla vypadat darovací smlouva

Darovací smlouva je právní dokument, který by měl mít jisté náležitosti. V první řadě je nutné přesně definovat od koho peníze pochází a kdo je dostává, a to i v případě nemovitosti. Pokud se jedná o peníze, je potřeba určit také konkrétní sumu. Počítejte s tím, že dokument musí obsahovat identifikační údaje, jako je jméno, příjmení, adresa, rodné číslo nebo datum narození dárce i obdarovaného. Kromě popisu daru by neměly chybět ani podmínky předání. Pokud posíláte peníze na konkrétní bankovní účet, pak uveďte i jeho číslo. Chybět nesmí ani datum a podpisy obou účastníků, tedy dárce i obdarovaného. 

Darovací smlouvu si můžete napsat i doma a nechat si ji ověřit třeba na poště. Pokud se však jedná o větší částky nebo dokonce o nemovitost, raději se spolehněte na advokáta nebo notáře a nechte smlouvu sepsat u nich.

Myslete na zadní kolečka 

I když jste teď plní života, může se stát, že nastane doba, kdy budete potřebovat pomoc a péči svých potomků. Pokud chcete darovat nemovitost, v níž navíc stále žijete, myslete na to i ve smlouvě. Ta umožňuje dárcům zůstat v domě nebo bytě a dále ho užívat, i když už nebudete vlastníkem. Práva se zapisují do katastru nemovitostí a jsou vymahatelná vůči třetím osobám. Chcete-li, aby se o vás děti ve stáří postaraly, je vhodné to do smlouvy uvést. Vzniká tak smlouva o doživotní výživě, která může zahrnovat finanční podporu, ale také závazek péče, tedy to, že se o vás potomci ve stáří postarají.

Pokud zůstáváte v domě, který jste již darovali, nezapomeňte na to, že je potřeba stanovit také jasné podmínky užívání, aby posléze nedocházelo k hádkám a nedorozuměním. Do smlouvy se například zapisuje, že můžete přijímat své návštěvy, že se o vás potomci ve stáří postarají, a to bezplatně. Pokud se jedná o nemovitost, ve které dál žijete, je dobré také uvést, kdo bude hradit případné opravy bytu, platby za energie apod. To všechno by mohlo vyvolávat následné konflikty. 

Vše je dobré probrat dopředu
Vše je dobré probrat dopředu – Zdroj: Shutterstock.com

Co když dojde k neshodám 

Někdy se stane, že i když obdarováváte své potomky, s nimiž si současně skvěle rozumíte, později může docházet ke komplikacím. Pohádáte se, nebo zkrátka váš vztah už nefunguje tak, jako před lety.  Stane-li se, že obdarovaný nefunguje tak, jak bylo stanoveno ve smlouvě, nebo jak byste si představovali, máte právo dar požadovat zpět. Toto odvolání daru můžete provést ústně, po telefonu nebo písemně. Pokud máte darovací smlouvu, je dobré uvést tuto informaci i do ní, aby vaši potomkové věděli, že pokud se nebudou chovat v souladu se smluvními podmínkami, bude jim dar následně odňat.

 

Zdroj:

https://www.pravoprovsechny.cz/clanky/darovaci-smlouva/

Jak správně obdarovat své potomky, abyste neskončili na mizině

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!